Ο Κυριάκος το πήρε απόφαση ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα-Καλεί τους επενδυτές να ετοιμάζονται-Ανήγγειλε συρρίκνωση δαπανών-απολύσεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI-ΒΑΣ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον το πήρε απόφαση ότι η Ελλάδα κλείνει το κεφάλαιο των μνημονίων και βγαίνει στις αγορές. Και γι αυτό, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, αντί να μιλά διαρκώς για εκλογές, επικέντρωσε στις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη, αναπτύσσοντας τις προτάσεις του και καλώντας τους επενδυτές να ετοιμάζονται. Επανέλαβε ωστόσο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, θα περικόψει δημόσιες δαπάνες(βλ. απολύσεις) και θα μειώσει τη φορολογία.

«Προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έρθει, καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά», υπογράμισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρηςε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται ως ανεύθυνη αντιπολίτευση και ανέπτυξε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, συνοψίζοντας το σε πέντε βήματα:

  1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της “Συμφωνίας Αλήθειας”
  2. Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.
  3. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.
  4. Αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.
  5. Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ, όχι στο 3,5% του ΑΕΠ που έχει αποδεχθεί η σημερινή Κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη. Ως πρώτο τομέα, περιέγραψε τον τουρισμό, κάνοντας λόγο για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των τελευταίων ετών, σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, καθώς και για δημιουργία χαρτοφυλακίου τουριστικών προϊόντων που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα επεκτείνουν την τουριστική δράση και χρονικά, αλλά και σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Δεύτερος κλάδος προτεραιότητας, όπως είπε, είναι ο πρωτογενής τομέας. «Έχουμε σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε να εξάγουμε περισσότερο. Στόχος μας είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η χρηματοδοτική στήριξη του αγροτικού τομέα μέσω εγγυήσεων δανεισμού και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Διότι σήμερα υπάρχουν κονδύλια κοντά στα 6 δισ. τα οποία λιμνάζουν… Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς», εξήγησε.

Ο τρίτος τομέας είναι η Εκπαίδευση, ειδικά η Ανώτατη. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θεμελιώδεις συναινέσεις επί των οποίων οικοδομήθηκε σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, ώστε πατώντας πάνω σε αυτές να αναβαθμίσουμε τα Πανεπιστήμιά μας.  Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλα τα επίπεδα. Ποιοτική αξιολόγηση. Εξωστρέφεια. Βγάζοντας τα Κόμματα από τη διοίκηση των ιδρυμάτων… Η επαναφορά των φοιτητικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης είναι βήμα προς τα πίσω που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επαναφορά οποιασδήποτε στρεβλής αντίληψης για το άσυλο, η οποία τείνει να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας. Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να συνδεθούν περισσότερο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις τοπικές κοινωνίες. Να γίνουν πόλοι τοπικής ανάπτυξης και κοιτίδες έρευνας, γνώσης και  καινοτομίας. Να προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, αντί να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το οικονομικό και αναπτυξιακό  σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, μοιάζει με ένα τρίγωνο στην κάθε κορυφή του οποίου υπάρχει μια αντίστοιχη στρατηγική προτεραιότητα: «Στην πρώτη κορυφή είναι το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Το ισοζύγιο φόρων – δαπανών. Η σημερινή πολιτική εξόντωσης της παραγωγικής οικονομίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγή του φορολογικού συστήματος και άμεση αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Έχουμε ήδη μιλήσει για μείωση του φόρου εισοδήματος από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.  Και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στη δεύτερη κορυφή του τριγώνου, όπως είπε, είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Χωρίς ένα υγιές τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη. Προτεραιότητά μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων», διευκρίνισε.

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου, κατά τον κ. Μητσοτάκη, είναι «οι τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την οικονομία. Για να έρθουν επενδύσεις και για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών. Θα συστήσω άμεσα ένα Business Advisory Group. Θέλω να λύνουμε μαζί και να ξεπερνούμε άμεσα τα όποια γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα με τους επενδυτές, ιδίως τους Έλληνες επενδυτές. Θέλω να σας πω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που βοηθά τη χώρα, αλλά, οι σχέσεις μας πρέπει να είναι αμοιβαία αξιόπιστες: τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη. Τα λεφτά πίσω στη χώρα. Με το τέλος της πολιτικής κρίσης που θα έρθει με την καθαρή νίκη της μεγάλης παράταξης του αυτονόητου και της λογικής, τελειώνει και η ανοχή ή η δικαιολογία καλύτερα, ότι εδώ κάνουμε τις δουλειές, αλλά τα χρήματα τα κρατάμε έξω. Δεν έχουν λοιπόν, τίποτα να φοβηθούν αυτοί που θα φέρουν χρήματα και θα τα επενδύσουν στη χώρα».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι σαν σήμερα, πριν από δύο χρόνια, επιβλήθηκαν τα capital controls και αναφέρθηκε στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία της διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ορίσει με σαφήνεια τους στόχους της διαπραγμάτευσης: Πρώτον, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Δεύτερον, την ταυτόχρονη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τρίτον, την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους. Τέταρτον, την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και πέμπτο, τη μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5 για το 2019 και σε 2% για το 2020. Δυστυχώς απέτυχε σε όλους. Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με 16 μήνες καθυστέρηση. Και για να κλείσει, χρειάστηκε η κυβέρνηση να επιβάλει επιπρόσθετα, μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ τα οποία ουδείς ζητούσε προηγουμένως», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως είπε, «πριν από δύο μέρες ο Μάριο Ντράγκι έληξε δυστυχώς τη σχετική συζήτηση… Στο ζήτημα του χρέους, δεν εξασφαλίστηκε καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση. Μόνο μία μελλοντική και ασαφής αναδιατύπωση υποσχέσεων,  για τις οποίες το Eurogroup έχει δεσμευτεί ήδη από το Νοέμβριο του 2012. Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Διότι παρά τις μεγαλόστομες αναφορές του κ. Τσίπρα στο χρέος, ο κ. Τσακαλώτος είχε ήδη από τον Μάιο του 2016 συνομολογήσει ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όλα αυτά είχαν φυσικά επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. «Η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση και η έλλειψη ρευστότητας, επιδείνωσαν τις προοπτικές της οικονομίας. Η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017 είναι πλέον μη επιτεύξιμη. Εκεί όμως που η αποτυχία είναι η πλέον παταγώδης είναι στο ζήτημα των πλεονασμάτων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε θέσει ως στόχο τη μείωση του 3,5% για το 2019 και το 2020. Και αντί για μείωση, επεκτάθηκε ο στόχος και για το ’21 και για το ’22. Η χώρα δεσμεύτηκε σε τεράστια πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι και το 2022 και, κατόπιν, για πλεονάσματα ίσα ή και μεγαλύτερα του 2% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2060. Μιλάμε, δηλαδή, για 43 χρόνια λιτότητας, που προστίθενται στην τεράστια προσπάθεια προσαρμογής που κάνει η χώρα από την αρχή της τρέχουσας δεκαετίας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here