Ενας Kρητικός βραβεύθηκε στο Ριο ντε Ζανέιρο γιατί έλυσε γρίφο παιγνίων

Ο 37χρονος Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, με γονείς από τα Χανιά αλλά μεγαλωμένος στην Αθήνα, πήρε μια σπουδαία διάκριση: Το βραβείο Rolf Nevanlinna

Το βραβείο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε μία σπουδαία προσωπικότητα κατά τη συνεδρίαση του International Congress of Mathematicians που φέτος έγινε στη Βραζιλία, στο Ρίο (εκεί που έκλεψαν το βραβείο του Κούρδου πρόσφυγα που έγινε καθηγητής μαθηματικών στο Κέμπριτζ)

Ο Δασκαλάκης στην ηλικία των 27 ετών έλυσε το γρίφο του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, που απασχολούσε τους επιστήμονες εξήντα χρόνια και από πέρσι διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο περίφημο ΜΙΤ. (Ο γρίφος αφορουσε στη θεωρία των παιγνίων και τη δυνατοτητα πρόγνωσης)

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσοβίου με  μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Μπέρκλεϊ

Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Νας. Η  Ισορροπία Nash εισήχθη από τον Νας το 1951, Χρησιμοποιωντας  το τοπολογικό θεώρημα του Βrower  για τις υπερ-σφαίρες και το λήμμα του Sperner, απέδειξε ότι κάτω από πολύ γενικές συνθήκες πάντα υπάρχει ένα τέτοιο σημείο ισορροπίας, και για την συνεισφορά αυτή ο Νας τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο Νόμπελ. Ο Νας ουσιαστικά στο πεδίο της θεωρίας των παιγνίων, είχε δημιουργήσει ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι. Ισχυρίστηκε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη και όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία. Ο Δασκαλάκης, όμως, απέδειξε ότι οι μέχρι τότε προσπάθειες στρέφονταν προς λάθος κατεύθυνση. Έδειξε δηλαδή ότι η ισορροπία αυτη είναι σε ορισμένες περιπτώσεις υπολογιστικά αδύνατη. Για αυτή του την απόδειξη βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008.

Φέτος βραβεύθηκε «για την συμβολή του στην κατανόηση της υπολογιστικής περιπλοκότητας θεμελιωδών ζητημάτων στις αγορές, στους πλειστηριασμούς και σε άλλες οικονομικές δομές». Επίσης πήρε το βραβείο του ιδρύματος  Simons Foundation ως ερευνητής των Θεωρητικών Υπολογιστικών Επιστημών, για «διακεκριμένους επιστήμονες που πρωτοπορούν στον τομέα».

Έτος Βραβείο
2013 2013 Best Paper and Best Student Paper Award in the 14th Conference on Electronic Commerce
2012 Microsoft Research Faculty Fellowship
2011 X-Window Consortium Chair
2011 Ruth and Joel Spira Award for Distinguished Teaching
2011 SIAM Outstanding Paper Prize
2010 Sloan Research Fellowship in Computer Science
2008 ACM Doctoral Dissertation Award
2008 Game Theory and Computer Science Prize, awarded by the Game Theory Society
2007 Microsoft Research Ph.D. Fellowship
2006 Best Student Paper award at the ACM Conference on Electronic Commerce
NSF Career Award

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here