Ο Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε θανάτους ασθενών με covid εκτός ΜΕΘ

Ο αναπληρωτής υπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ασθενείς με κορωνοίό που νοσηλεύονται άλλα πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Απέφυγε όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Ο κ. Κοντοζαμάνης κλήθηκε να απαντήσει πότε το υπ. Υγείας θα δώσει στοιχεία για τη θνητότητα εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με δεδομένο ότι με βάσει ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ και εκτιμήσεις επιστημόνων, το 80% των ασθενών καταλήγουν εκτός.

«Κανείς συμπολίτης μας, που χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν έμεινε εκτός μονάδων» ισχυρίστηκε ο ίδιος με επιχείρημα ότι οι θεράποντες γιατροί κρίνουν ποιοι θα μπουν στην εντατική και ποιοι όχι.

Παραδέχτηκε πάντως πως η λήψη της σχετικής απόφασης γίνεται λαμβάνοντας υπόψη εάν υπάρχουν πολλαπλές νοσηρότητες, που παίζουν τον κρίσιμο ρόλο. «Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι δεν ήταν σε ΜΕΘ. Υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων» είπε.

Και επανέλαβε πως κριτήριο είναι τα επιστημονικά δεδομένα σε συνδυασμό με την κατάσταση τους ασθενούς και όχι η πληρότητα των μονάδων, για την οποία ανέφερε τα εξής:

Πληρότητα 60% στις ΜΕΘ της επικράτειας, 60% στην Αττική και 69% στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ανέφερε ότι σε προηγούμενα έτη στη χώρα, την ίδια περίοδο και χωρίς πανδημία, υπήρχαν αναμονές ημερησίως για ΜΕΘ 40 και 50 ασθενών.

«Σήμερα που βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας δεν χρειάζεται να είναι στην αναμονή προκειμένου να  εισαχθεί σε ΜΕΘ» είπε για να υποστηρίξει πως προχωρά η συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ προκειμένου, «να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πιθανό νέο τρίτο κύμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here