Ο Κάμερον καλεί τους βουλευτές να εγκρίνουν την επέκταση επιδρομών στη Συρία

Στην κρίση του βρετανικού Κοινοβουλίου θα τεθεί το σχέδιο του Λονδίνου για επέκταση των βρετανικών επιδρομών εναντίον του ISIS και στη Συρία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καλώντας του βουλευτές να εγκρίνουν το σχέδιο είπε ότι: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε εργολαβικά σε άλλους την ασφάλειά μας»

Αυτή τη στιγμή η βρετανική αεροπορία συμμετέχει στις επιδρομές που στοχεύουν την ISIS μόνο στην περιοχή του Ιράκ. Για αυτό, ο πρωθυπουργός ήταν διστακτικός να φέρει στο Κοινοβούλιο το αίτημα επέκτασής τους και στη Συρία μέχρι να διασφαλίσει πως η πρόταση θα υπερψηφιζόταν . Σε αυτή τη διστακτικότητα συνέβαλε και η πικρή κοινοβουλευτική ήττα του 2013. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Κάμερον προσπάθησε να συσπειρώσει τους βουλευτές του γύρω από την απόφαση.

Σε μήνυμά του προς τους βουλευτές την Πέμπτη, ο βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε: «Πιστεύω πως ήρθε πλέον η ώρα να πάρουμε την απόφαση να επεκτείνουμε τα βρετανικά πλήγματα και στην ISIS στη Συρία, ως μέρος της συνολικής μας στρατηγικής για υποβάθμισή της και μείωσης της απειλής που συνιστά απέναντί μας».

Ο Κάμερον αναφερόταν σε προηγούμενο κείμενο κοινοβουλευτικής επιτροπής που είχε διαπιστώσει έλλειψη «συνολικού σχεδίου».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε εργολαβικά σε άλλους την ασφάλειά μας» ανέφερε, λέγοντας πως πρέπει να αποτραπεί η μετατροπή της Συρίας σε «ασφαλές καταφύγιο» της ISIS.

Από την άλλη, η ηγεσία του κόμματος των Εργατικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει ψήφο κατά συνείδηση. Στο ενδεχόμενο αυτό είχε αναφερθεί o αρχηγός του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, και το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Τζον ΜακΝτόνελ μιλώντας στο BBC.

«Το εξετάζουμε, και θα αποφασίσουμε δημοκρατικά για την στάση που θα κρατήσουμε» είπε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υποστήριξε, πρόκειται για «ζητήματα συνείδησης» -προσωπικά ο ίδιος, είπε, παραμένει επιφυλακτικός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here