Ο ιρακινός στρατός ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του Κιρκούκ

Οπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, ο ιρακινός στρατός ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Κιρκούκ, η οποία ανήκε στους Κούρδους, μετά από σφοδρές μάχες με τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά.

Σύμφωνα με τη Βαγδάτη, ο ιρακινός στρατός εισέβαλε στην πόλη και αιχμαλώτισε τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης, την οποία είχε κηρύξει παράνομη μετά και το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έγινε χωρίς την έγκριση του ιρακινού κοινοβουλίου.

Η ανάκτηση του Κιρκούκ ήταν ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης επιχείρησης ανακατάληψης των περιοχών που περιλαμβάνουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία είχαν «δεσμεύσει» οι Κούρδοι μετά το δημοψήφισμα της 25ςη Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε το αεροδρόμιο, τις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου, τη στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση Κ1, καθώς και την περιοχή Taza Khormatu στα νοτιοανατολικά της πόλης Κιρκούκ.

Η εισβολή του στρατού στην πόλη οδήγησε χιλιάδες κατοίκους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κούρδους, αλλά και μαχητές Πεσμεργκά, να την εγκαταλείψουν, προκειμένου να αποφύγουν τα αντίποινα των κυβερνητικών δυνάμεων μετά την επανάστασή τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here