Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Να φοβάσαι τις Ειδούς του Μαρτίου» ήταν η προειδοποίηση του μάντη προς τον Ιούλιο Καίσαρα, λίγο πριν τη δολοφονία του από Συγκλητικούς υπό τον Κάσσιο και τον Βρούτο, στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ., όπως παρουσιάζεται το 1601 στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ «Ιούλιος Καίσαρ».

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι Ειδοί του Μαρτίου, μια γιορτή που σηματοδοτούσε το μέσον του μήνα, μετά και τη δολοφονία του Καίσαρα εθεωρείτο μοιραία ημερομηνία για τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τελικά ήταν το μικρό όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα, το όνομα Ιούλιος δηλαδή, που έμελλε να χαρακτηρίσει τον μοιραίο μήνα για τη Δημοκρατία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Πρώτα ήταν τα Ιουλιανά του 1920. Ήταν η Εποχή του Εθνικού Διχασμού, που στιγματίστηκε από την απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Γαλλία, στο δρόμο της επιστροφής του στην Αθήνα. Ο Βενιζέλος είχε μόλις υπογράψει τη Συνθήκη των Σεβρών, που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» και ευρισκόμενος στις 30 Ιουλίου 1920 στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών προκειμένου να επιβιβαστεί στο Οριάν Εξπρές, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από δύο οπλοφόρους βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς.

Στην Ελλάδα οι «νεοφιλελεύθεροι» χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Ο Βενιζέλος διασώθηκε με τραύματα στο χέρι, η απόπειρα δολοφονίας του Έλληνα πρωθυπουργού όμως έμελλε να προκαλέσει σοβαρές ταραχές στην Αθήνα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη, πολιτικού αντιπάλου των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου και μελλοντικού πρωθυπουργού, σε αντίποινα από Βενιζελικούς, την αμέσως επόμενη ημέρα, 31 Ιουλίου, στην Αθήνα.

Τα γεγονότα αυτά δυναμίτισαν την ήδη εύθραυστη πολιτική ομαλότητα εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, οδήγησαν τον Βενιζέλο σε ήττα στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε λίγους μήνες μετά και αποτέλεσαν τις συνθήκες που οδήγησαν 2 μόλις χρόνια αργότερα στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Επόμενη Ιουλιανή εκτροπή ήταν η Αποστασία του 1965. Με τον όρο «Αποστασία» έμεινε στην ιστορία ο εξαναγκασμός σε παραίτηση από τον νεαρό, τότε, βασιλιά Κωνσταντίνο της εκλεγμένης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, στις 15 Ιουλίου 1965.

Την ανατροπή της νόμιμης συνταγματικά κυβέρνησης ακολούθησε ο σχηματισμός κυβέρνησης από το παλάτι την ίδια ακριβώς ημέρα. Η νέα κυβέρνηση συγκροτήθηκε από αποσχισθέντα στελέχη της κυβέρνησης της Ενώσεως Κέντρου του Γ. Παπανδρέου, τα οποία εγκατέλειψαν τον εκλεγμένο δημοκρατικά πρωθυπουργό και ακολούθησαν τις επιλογές του βασιλιά και που για το λόγο αυτόν έμειναν στον ιστορία ως «αποστάτες».

Μεταξύ των αποστατών και ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Δεξιάς, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πολλά είχαν ειπωθεί τότε για τον τρόπο που οι αποστάτες… πείσθηκαν από το παλάτι να εγκαταλείψουν τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Η Αποστασία τραυμάτισε τη Δημοκρατία και οδήγησε τελικά στο πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967, απαρχή της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα.

Η επόμενη Ιουλιανή εκτροπή ήταν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 κατά του Εθνάρχη Μακαρίου στην Κύπρο. Το υποκινημένο από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών και με τις ευλογίες των ΗΠΑ πραξικόπημα ήταν αιματηρό και χρειάστηκαν δύο ημέρες για να επικρατήσει πλήρως. Στις 16 Ιουλίου ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριος διέφυγε από το νησί και ξεκίνησε διπλωματικές επαφές και συζητήσεις με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Κύπρο, στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Το χουντικής έμπνευσης πραξικόπημα ήταν ωστόσο μοιραίο, καθώς έγινε η αφορμή για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο που ξεκίνησε 5 μέρες αργότερα

Η 20η Ιουλίου 1974 είναι μια αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό, καθώς αυτή την ημέρα οι Τούρκοι εισέβαλαν με στρατό στην Κύπρο. Η Τουρκική εισβολή οδήγησε στην κατάληψη και κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τους Τούρκους και έφερε τον διχασμό του νησιού, που διαρκεί μέχρι και σήμερα.

Η δικτατορία των Συνταγματαρχών, υπό το βάρος των αδιεξόδων που είχε ήδη συσσωρεύσει στην Ελλάδα και ειδικά κάτω από το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο κατέρρευσε και παρέδωσε την εξουσία στους πολιτικούς λίγες μέρες αργότερα.

Από tvxs
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here