Ο «Γολγοθάς» των 75 ημερών: Eρχονται νέα μέτρα, αξιολόγηση, ασφαλιστικό, χρέος, ανακεφαλαιοποίηση

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ:ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Τις επόμενες 75 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους, η ελληνική κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση ο ελληνικός λαός έχουν να περάσουν κυριολεκτικά έναν «Γολγοθά», μέτρων, υποχρεώσεων και προσαρμογών που θα κρίνουν τη πορεία του προγράμματος και τη τύχη πολλών. Πρόκειται για έναν αγωνιώδη και αγχωτικό αγώνα δρόμου που θα κριθεί από την αντοχή και την αποφασιστικότητα των πρωταγωνιστών του. Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν ωστόσο οι αντοχές και οι ανοχές της κοινωνίας.

Με 154 «ναι» επί τη αρχής ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που αποτελούσε προαπαιτούμενο για την καταβολή της υπο-δόσης των  2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την επιτυχή έκβαση της πρώτη αξιολόγησης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για διευθέτηση του χρέους ενώ επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους για να αποφευχθούν άλλα προβλήματα, όπως ένα πιθανό κούρεμα καταθέσεων, βάσει της νέας οδηγίας που θα ισχύσει από 1-1-2016.

Ωστόσο το αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να έρθει για ψήφιση στη Βουλή και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup, προκειμένου να δοθεί στη Ελλάδα και η τελευταία υποδόση του 1 δις ευρώ(από την υπολειπόμενη δόση των 3 δις). Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν στη πλειοψηφία τους για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες δηλαδή θα μετατεθούν και θα τονώσουν την ιδιωτική οικονομία.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες τριβές καθώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ετοιμόρροπα, τα έσοδά τους μειώνονται διαρκώς και η προοπτική ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια είναι έωλη, καθώς συνδέεται ευθέως με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση έχει να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένη σχοινί χωρίς δίχτυ ασφαλείας, καθώς πρέπει να λάβει επώδυνες αποφάσεις περιορισμού των υψηλών συντάξεων και να επιχειρήσει μεσοπροθεση επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, ενώ είναι γνωστό ότι υπό τις παρούσες ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες η εξίσωση δεν βγαίνει.

Η σίγουρη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να μειώσει έως τέλος του 2016 τα έξοδα του ασφαλιστικού κατά 1,8 δις ευρώ. Η απόπειρα να εντάξει τις περικοπές αυτές σε συνολικό ανασχεδιασμό της αρχιτεκτονική του συστήματος, ενέχει σοβαρούς κινδύνους αστοχιών και αδικιών.

Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή

Η κυβερνητική πλειοψηφία παρέμεινε θεωρητικά αρραγής, καθώς εκτός της κ. Βασ. Κατριβάνου που απουσίαζε, οι υπόλοιποι 154 βουλευτές της συμπολίτευσης υπερψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο επί της αρχής. Ανάμεσα τους κι ο Ν. Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ, ο οποίος ωστόσο διαφοροποιήθηκε στα άρθρα καταψηφίζοντας έξι από αυτά!

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 βουλευτές. Οχι ψήφισαν οι 140. Απουσίαζαν οι Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ), Άννα Καραμανλή (ΝΔ), Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι). Όλοι έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν την ψήφο τους, η οποία ταυτιζόταν με εκείνη του κόμματός τους. Ωστόσο η επιστολή εκφράζει πρόθεση ψήφου και δεν προσμετρήθηκε.

Ονομαστική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε για τα άρθρα 1,2,5,10,13,14,17 και 21

Τα κόμματα και οι βουλευτές  ψήφισαν ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες: «ναι» σε όλα. Όμως ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε «ναι» επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.
  • Ν.Δ.: «όχι» σε όλα εκτός του άρθρου 14 που είπε «ναι».
  • Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων: «όχι» σε όλα.
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη: «όχι» σε όλα εκτός του 14 και του 17, τα οποία και υπερψήφισε.
  • Ποτάμι: «όχι» σε όλα εκτός από το 10 που ψήφισε «ναι»
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here