Ο Γιούνκερ δεν ξεχνά τον «ηρωικό ρόλο του Όρμπαν»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε συνέντευξη που «ρίχνει γέφυρες» συμφιλίωσης προς τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν -έναν από από τους σφοδρότερους επικριτές των Βρυξελλών. Η συνέντευξη του Γιούνκερ δημοσιεύεται στο τεύχος του ουγγρικού εβδομαδιαίου ειδησεογραφικού περιοδικού HVG που κυκλοφορεί σήμερα.

Το κόμμα Φίντες του Όρμπαν πρόσφατα τέθηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της πολιτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ουγγρική κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης ενδοευρωπαϊκές διαδικασίες για παραβάσεις που -σύμφωνα με την ΕΕ- υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

Ο Γιούνκερ όμως έκρινε προφανώς ότι η πολεμική πρέπει να περιοριστεί και γι΄ αυτό στην συνέντευξή του εγκωμιάζει τον Ούγγρο πολιτικό, αναφερόμενος στον ιστορικό του ρόλο.

«Τον θαύμαζα για το θάρρος του όταν απαιτούσε να αποσυρθούν τα σοβιετικά στρατεύματα», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ήταν ήρωας για μένα, και δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ρόλο-κλειδί που διαδραμάτισε στην επιτυχή μετάβαση της Ουγγαρίας στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Το 2015, ο Γιούνκερ είχε αποκαλέσει, μεταξύ αστείου και σοβαρού, τον Όρμπαν δικτάτορα. Φέρεται να αγνοούσε -υποτίθεται- ότι αυτό το σχόλιο καταγραφόταν. Η προσωπική σχέση του Γιούνκερ με τον Όρμπαν, όπως και αυτή μεταξύ των Βρυξελλών και της Βουδαπέστης, έγινε τρικυμιώδης τα τελευταία χρόνια, καθώς η ουγγρική κυβέρνηση έκανε στροφή σε αντιευρωπαϊκές θέσεις και υιοθέτησε πολύ σκληρή γραμμή ιδίως στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε το HVG ότι δεν πιστεύει πράγματι πως ο Όρμπαν είναι δικτάτορας. Απέφυγε πάντως, να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο τον θεωρεί δημοκράτη.

Ευρύτερα, ο Γιούνκερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ότι η Ε.Ε. θα αντέξει την καταγραφόμενη άνοδο λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων.

«Κάποιες φορές, κυβερνήσεις παραβιάζουν κανόνες που άπτονται των κοινών μας αξιών σε συγκεκριμένα ζητήματα, όμως είμαι σίγουρος ότι αυτό θα επιλυθεί, διότι ειδικά το κράτος δικαίου αποτελεί θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε.

Εξάλλου, ο Γιούνκερ εξήρε τις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ -Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία- για την «αξιοσημείωτη ανάπτυξή τους και τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που προώθησαν οι κυβερνήσεις τους μετά την ένταξη των τεσσάρων κρατών στην Ε.Ε. το 2004″.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here