Ο βυθισμένος μονόλιθος της Σικελίας και το μυστήριο των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου

«Τα πρόσφατα ευρήματα των βυθισμένων ευρημάτων της αρχαιολογίας έχουν περιορίσει οριστικά την ιδέα του ‘’τεχνολογικού πρωτογονισμού’’, που συχνά αποδίδεται σε κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες των παράκτιων εποίκων» επισημαίνουν ο Emanuele Lodoloa του Εθνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής της Τεργέστης και ο Zvi Ben-Avraham του Τμήματος Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβ, μετά την πρόσφατη ανακάλυψη της βυθισμένης μονολίθου στήλης τύπου‘’Stonehenge’’ στα Στενά της Σικελίας.

1-s2.0-S2352409X15300535-gr3

Η ανακάλυψη αυτή ρίχνει νέο φως για την Μεσολιθική ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς η κατασκευή της μυστηριώδους επιμήκους μονολίθου αναμφίβολα απαιτεί σημαντικές τεχνικές ικανότητες και σημαντική μηχανική επίσης. Το μήκος της είναι στα 12 μέτρα, το βάρος της υπολογίζεται περίπου 15 τόνους και ανακαλύφθηκε σε βάθος νερού 40 μέτρα, 60 χιλιόμετρα στα νότια της Σικελίας. Είναι σπασμένη σε δύο μέρη και έχει τρεις οπές, μία κατά μήκος και οι άλλες δύο στις πλευρές της.

Η καλή αντιστοιχία των δύο σπασμένων τμημάτων δείχνει ότι στην αρχική της μορφή ήταν ενιαία. Μία στρογγυλεμένη οπή με διάμετρο περίπου 60 εκατοστών περνά δεξιά μέσω της μονολίθου στήλης, σε 50 εκατοστά από το ένα άκρο. Μια άλλη οπή της ίδιας διαμέτρου  χωρίς να διασχίζει την μονόλιθο βρίσκεται σε μία από τις πλευρές της στο μέσον της, σε ορθή γωνία εν σχέσει με την πρώτη. Μία τρίτη με διάμετρο 50 εκατοστών περίπου βρίσκεται κατά μήκος της άλλης πλευράς, στο μέσον της μονολίθου.

Ο Emanuele Lodoloa του Εθνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής της Τεργέστης και ο Zvi Ben-Avraham του Τμήματος Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος μονόλιθος δεν είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης, αλλά καθαρά ανθρώπινο δημιούργημα, λόγω του σχήματός του, των οπών παρομοίας διαμέτρου, του γεγονότος ότι είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένος από πέτρα και της εκτιμώμενης ηλικίας του, μετά από μακροσκοπικές και μικροσκοπικές αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αρχαία γεωγραφία της Μεσογειακής λεκάνης είχε μεταβληθεί ριζικά από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, μετά το τελευταίο παγκόσμιο γεγονός της εποχής των παγετώνων. Ως εκ τούτου οι ακτές υποχώρησαν, ιδιαίτερα στις ρηχές πεδινές περιοχές, όπως της Σικελίας. Ένα αρχιπέλαγος από νησιά σχηματίστηκε, όπως το βυθισμένο νησί της Σικελίας Pantelleria Vecchia Bank(PVB) όπως ονομάστηκε, και το οποίο βρίσκεται περίπου 24 μίλια βόρεια του ηφαιστειογενούς νησιού Παντελερία και 60 χιλιόμετρα νότια της Σικελίας. Βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μια μαζικής πλημμύρας περίπου 9.500 χρόνια πριν.

μονολιθος σικελιας2

Οι επιστήμονες λόγω της απουσίας χρονολογήσιμων ευρημάτων – αντικειμένων στην περιοχή έρευνας εκτίμησαν την ηλικία του μονόλιθου από την τοπική μετά- παγετώνων καμπύλη μεταβολής της στάθμης της θάλασσας για τις ιταλικές ακτές, ώστε να αντλήσουν την τελευταία ημερομηνία για τον μονόλιθο και τις τότε ανθρώπινες δραστηριότητες. Συμπεραίνουν λοιπόν, ότι η πλημμύρα του θαλασσινού νερού προκλήθηκε πριν 9.350 ± 200 χρόνια από σήμερα. Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη ανακάλυψη παρέχει ενδείξεις για την σημαντική Μεσολιθική ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή της Σικελίας, καθώς εντάσσεται χρονολογικά στην περίοδο της έναρξης της Μεσολιθικής περιόδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες δεν επιτρέπουν στους επιστήμονες να διατυπώσουν υποθέσεις για τη συγκεκριμένη λειτουργία αυτού του μονόλιθου. Συμπεραίνουν όμως ότι είναι λογικό ότι η θέση PVB αντιπροσώπευε μια σημαντική γραμμή επικοινωνίας των τότε ανθρώπων, επειδή βρίσκεται ανάμεσα στη Σικελία και την Τυνησία.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να διευρύνει σημαντικά τις γνώσεις μας για τους αρχαιότερους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου, καθώς ενισχύονται οι απόψεις μας για την τεχνολογική καινοτομία των ανθρώπων της Μεσολιθικής περιόδου. Ο μονόλιθος που βρέθηκε κατασκευασμένος από ένα ενιαίο, μεγάλο μπλοκ, απαιτεί την κοπή του, την εξόρυξή του, τη μεταφορά του και την εγκατάστασή του, δραστηριότητες οι οποίες αναμφίβολα σηματοδοτούν σημαντικές τεχνικές ικανότητες και σημαντική μηχανική.

μονολιθος σικελιας

 «Η πεποίθηση ότι οι πρόγονοί μας δεν είχαν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την τεχνολογία για να εκμεταλλεύονται τους θαλάσσιους πόρους πρέπει να εγκαταλειφθεί σταδιακά. Τα πρόσφατα ευρήματα των βυθισμένων ευρημάτων της αρχαιολογίας έχουν περιορίσει οριστικά την ιδέα του ‘’τεχνολογικού πρωτογονισμού’’, που συχνά αποδίδεται σε κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες των παράκτιων εποίκων», επισημαίνουν ο Emanuele Lodoloa και ο Zvi Ben-Avraham.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη της Μεσολιθικής εποχής είναι το μνημειακό συγκρότημα του Göbekli Tepe, που βρίσκεται στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, απέχοντας 15 χιλιόμετρα από την πόλη Ούρφα. Χρονολογείται περίπου πριν 11.600 χρόνια από σήμερα και πιστεύεται ότι ήταν ένα θρησκευτικό κέντρο ή ιερό, που εξυπηρετούσε ένα καλά οργανωμένο οικισμό. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι εκεί εντοπίζεται η αρχαιότερη τέχνη στις πέτρινες κατασκευές.

Σε ό,τι αφορά τις υποβρύχιες τοποθεσίες, απ’όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η θέση PVB είναι παλαιότερη από την Atlit Yam στην βόρεια ακτή του Ισραήλ, που χρονολογούνται μεταξύ 6900 και 6300 π.Χ. και τώρα βρίσκεται μεταξύ 8 και 12 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, και την πόλη στο Παυλοπέτρι, που βρίσκεται 3 ÷ 4 μέτρα υποβρύχια στα ανοικτά των ακτών της νότιας Πελοποννήσου στην Ελλάδα, η οποία μέχρι τώρα θεωρείται η παγκοσμίως παλαιότερη, περίπου 5000 ετών, βυθισμένη πόλη, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

 

Πηγή: Science Direct

Ναταλία Ρεζή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here