Ο Γιάνης «κουρεύει» 40% τις αμοιβές του ΤΧΣ – Οι θεσμοί θα τον αφήσουν;

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Την βούληση του να προχωρήσει σε «κούρεμα» όχι των ήδη χαμηλών, μνημονιακών μισθών και συντάξεων που λαμβάνουν στην πλειονότητα τους οι απασχολούμενοι και οι «απόμαχοι της εργασίας» του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά των παχυλών αμοιβών που καταλήγουν στους λογαριασμούς των «golden boys ΄n girls» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έκανε επισήμως γνωστή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του υπουργού θα πρέπει να δώσουν το «ο.κ.» οι Βρυξέλλες. Οπως έγκαιρα το presspublica είχε επισημάνει, η πάλαι ποτέ γνωστή ως τρόικα και οι κυβερνήσεις της περιόδου 2010 – 2014 είχαν αποδεχτεί -και νομοθετήσει- από την πρώτη στιγμή ότι οι μισθοί των στελεχών του ΤΧΣ θα έμεναν «ακούρευτοι» (βλ. Τα μνημόνια δεν άγγιξαν τις αμοιβές – «χρυσάφι» των golden boys ‘n girls του ΤΧΣ).

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαιου 2015, έγινε γνωστό ότι «με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, μειώνονται κατά 40% οι αμοιβές της διοίκησης (Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Αν. Διευθύνοντος Συμβούλου, κ.λπ.) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Από τις μειώσεις θα εξοικονομηθούν πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως». Ο υπουργός, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «αντιλαμβάνεται ότι οι θέσεις υψηλής ευθύνης πρέπει να ανταμείβονται αντίστοιχα. Όμως οι ισχύουσες αμοιβές στο ΤΧΣ, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα έχουν συρρικνωθεί, αποτελούν πρόκληση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (3864/2010, άρθρο 4) -που δυστυχώς απαιτεί διαβούλευση με τους θεσμούς ώστε να οριστικοποιηθεί απόφαση που αφορά το ύψος των μισθών που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο στη διοίκηση του ΤΧΣ- ο Υπουργός Οικονομικών πληροφόρησε τον κ. Thomas Wieser, Πρόεδρο του EuroWorking Group, σχετικά. Σε μια περίοδο που οι θεσμοί θεωρούν «πισωγύρισμα» (backtracking) την αναστολή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως το EuroWorking Group δεν θα φέρει αντίρρηση στην απόφαση αυτή».

Το γεγονός ότι, με τη «βούλα» της τρόικας και των κυβερνήσεων της περιόδου 2010 – 2014 για τα στελέχη του ΤΧΣ (ενός φορέα – «δημιούργημα» των μνημονίων) εξαρχής είχε μπει μια ειδική «ασπίδα προστασίας» από τις σαρωτικές περικοπές, είχε επισημάνει έγκαιρα το presspublica.gr, με αφορμή την παραίτηση της πρώην επικεφαλής του φορέα, κυρίας Αναστασίας Σακελλαρίου.

7.000 ευρώ το μήνα ο μ.ο. των αμοιβών

Συγκεκριμένα, για την τριμελή – πενταετούς θητείας- Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία είναι αρµόδια για την προπαρασκευή του έργου, την εφαρµογή των αποφάσεων και την εκτέλεση των πράξεων του Ταµείου, οι αµοιβές και αποζηµιώσεις με το νόμο του 2010 είχε καθοριστεί ότι «δεν δύνανται να τύχουν μειώσεως κατά τη διάρκεια της θητείας των µελών της»! Επίσης, για τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ είχε προβλεφθεί ότι οι αμοιβές τους αποτελούν αντικείµενο διαβούλευσης µε το Euro Working Group.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων του ΤΧΣ, από τη χρήση του 2012 μέχρι και την αντίστοιχη του 2014 οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν από τα 2 εκατ. ευρώ στα 2,8 εκατ. ευρώ το χρόνο παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40%.

«Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση του προσωπικού» αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ΤΧΣ, το οποίο πέρυσι αποτελείτο από 33 άτομα. Από το στοιχείο αυτό προκύπτει ότι, το 2014, από το ΤΧΣ δινόταν μέση μηνιαία αμοιβή 7.070 ευρώ το μήνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here