Ο Ερντογάν άφησε όρθια την πρόεδρο της Κομισιόν και κάθισε με τον Σαρλ Μισέλ

Η υποδοχή που επεφύλαξε ο Ερντογάν στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Άγκυρα, κατά πολλούς περιέλαβε μία ακόμη προκλητική κίνηση αρνητικού συμβολισμού εις βάρος των γυναικών, κάτι που σήμερα επισημαίνει ο διεθνής Τύπος. Το πρωτόκολλο της διάταξης ενός χώρου κατά μία επίσημη συνάντηση, προβλέπει ότι είθισται ο οικοδεσπότης να τοποθετεί στα δεξιά του τον καλεσμένο του, ενώ σε περίπτωση που οι καλεσμένοι είναι περισσότεροι από ένας, τοποθετούνται ένας σε κάθε πλευρά του οικοδεσπότη. 

Η διάρθρωση της ΕΕ προκαλεί μία μικρή δυσκολία, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρακτικά μοιράζονται την εκπροσώπηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ. Καθώς ήταν παρόντες δύο εκ των τριών, θα αναμενόταν μία διάταξη με τον Ερντογάν στο κέντρο και τους δύο επίσημους επισκέπτες αριστερά και δεξιά του. Εναλλακτικά και προκειμένου να είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρών στη διάταξη, θα μπορούσε να υπάρχει μία διάταξη με δύο θέσεις απέναντι σε δύο.

Η επιλογή στο προεδρικό μέγαρο ήταν εμφανούς συμβολισμού. Ο Ερντογάν τοποθέτησε δίπλα του τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και «έστειλε» την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν… στον καναπέ, σε απόσταση από το δίδυμο. Στον απέναντι καναπέ καθόταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ολοκληρώνοντας την προφανή υποβάθμιση της ισχυρής κυρίας της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση το ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπαίνουν στον χώρο και αντιλαμβάνονται αμήχανοι την προβληματική διάταξη. Η φον ντερ Λάιεν μπαίνει στον χώρο με κατεύθυνση που θα την φέρει δεξιά του Ερντογάν και ο Σαρλ Μισέλ αριστερά. Αλλά ο Ερντογάν αλλάζει θέση αφήνοντας την πρόεδρο της Κομισιόν να βρεθεί αριστερά του για τις αρχικές φωτογραφίες. Και στη συνέχεια, την «αναγκάζουν» να απομακρυνθεί από τον Τούρκο πρόεδρο καθώς σε αυτή την πλευρά τοποθετείται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «στέλνοντάς» την στον άλλο καναπέ που υπάρχει στο χώρο.

Μάλιστα, σε αντίθεση με κάθε κανόνα φέρεσθαι, ο Ερντογάν κάθεται αφήνοντας την φον ντερ Λάιεν όρθια, να καθήσει… όποτε θέλει και στη συνέχεια να παρακολουθεί από μακριά την συζήτηση μεταξύ… ανδρών.

Τα παραπάνω μπορούν να ειδωθούν και σε σχέση με την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Πόλης κατά της βίας εις βάρος των γυναικών, γεγονός που προκάλεσε οργή και κινητοποιήσεις στην Τουρκία, καθώς και έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά την συνάντηση, η φον ντερ Λάιεν δεν «χαρίστηκε» στον Ερντογάν, τονίζοντας ότι είναι «βαθιά ανήσυχη για την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Πόλης. Αφορά την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία. Η ΕΕ δεν θα διστάσει ποτέ να υποδεικνύει περαιτερω αρνητικές κινήσεις» σε ένα θέμα που αποτελεί «εμπόδιο στις διαδικασίες» με την Τουρκία, όπως είπε.

Δείτε το βίντεο (όπως και παλαιότερο όταν στο προεδρικό μέγαρο είχαν αρκετές… καρέκλες για επισκέψεις ευρωπαίων αξιωματούχων):

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here