Ο Εργατικός Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου

Ο Σαντίκ Καν του Εργατικού Κόμματος επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου στις τοπικές εκλογές, νικώντας, όπως αναμενόταν, τον Σον Μπέιλι, υποψήφιο του Συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Ο 50χρονος Καν, που έγινε το 2016 ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μιας μεγάλης πρωτεύουσας της Ε.Ε., κέρδισε το 55,2% των ψήφων, ενώ ο Μπέιλι το 44,8%. Εντούτοις, η διαφορά αυτή ήταν μικρότερη από την νίκη του πριν από  5 χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Κάν δήλωσε: «Θα είμαι πάντα δήμαρχος για όλους τους Λονδρέζους, και θα εργάζομαι για να βελτιώσω τις ζωές κάθε ατόμου σε αυτή την πόλη».

«Τα αποτελέσματα των εκλογών γενικά στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η χώρα μας, ακόμα και η πόλη μας, παραμένει βαθιά διχασμένη», είπε ακόμα και συμπλήρωσε ότι «δεν έχουν κλείσει ακόμα οι πληγές του Brexit».

Ο Καν είπε επίσης ότι «η οικονομική ανισότητα χειροτερεύει τόσο στο Λονδίνο όσο και σε διαφορετικά μέρη της χώρας».

«Καθώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια πρόκληση και καθώς προσπαθούμε να επανακάμψουμε απ’ την πανδημία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή εθνικής ανάκαμψης να γιατρέψουμε αυτούς τους καταστροφικούς διχασμούς».

«Είμαι βαθιά ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδωσαν οι Λονδρέζοι για να συνεχίσω να ηγούμαι της μεγαλύτερης πόλης της γης», δήλωσε ο Καν, ο οποίος εστίασε την προεκλογική του εκστρατεία του στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της τουριστικής οικονομίας της βρετανικής πρωτεύουσας. «Υπόσχομαι να κάνω ό,τι μπορώ για να οικοδομήσω ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για το Λονδίνο μετά τις σκοτεινές μέρες της πανδημίας», τόνισε.

Η εκλογική νίκη του Καν έρχεται μετά από σειρά από επώδυνες εκλογικές ήττες για τους Εργατικούς στις τοπικές εκλογές σε πρώην προπύργιά τους στην κεντρική και βόρεια Αγγλία – γνωστά ως «κόκκινο τείχος» του κόμματος – που ακολουθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές του 2019.

Ενώ οι Συντηρητικοί του Τζόνσον καταγράφουν εκλογικές επιτυχίες σε άλλες περιοχές στην Αγγλία, το κόμμα της αντιπολίτευσης γίνεται όλο και πιο κυρίαρχο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Αναλυτές αποδίδουν αυτό στον νεότερο πληθυσμό της πόλης, με μεγαλύτερη εθνοτική πολυμορφία και περισσότερο φιλοευρωπαϊκό, ο οποίος, σε αντίθεση με την πλειονότητα της Αγγλίας, αντιτάχθηκε συντριπτικά στο Brexit.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here