Ο δισεκατομμυριούχος συντηρητικός Πινιέρα νέος πρόεδρος στη Χιλή

Η Χιλή αλλάζει σελίδα και στρέφεται προς τα δεξιά. Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Χιλής (2010-2014) και δισεκατομμυριούχος Σεμπαστιάν Πινιέρα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Χιλή κπου θα διαδεχθεί τη σοσιαλίστρια Μισέλ Μπατσελέτ.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Πινιέρα έλαβε το 54,57% των ψήφων έναντι 45,43% του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του πρώην δημοσιογράφου Αλεχάντρο Γκιγιέ.«Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», παραδέχθηκε ο τελευταίος.

Παρότι η αναμέτρηση αναγγελλόταν αμφίρροπη από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τελικά ο 68χρονος επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος κατήγαγε μια καθαρή νίκη.

«Στον πρώτο γύρο λάβαμε λιγότερες ψήφους από ό,τι προβλεπόταν και στον δεύτερο περισσότερες από ό,τι προβλεπόταν», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, πλάι στον αντίπαλό του, ο οποίος υποσχέθηκε μια «εποικοδομητική» αντιπολίτευση.

Ο Πινιέρα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, θα μείνει στη προεδρία μέχρι το 2022. Οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Σαντιάγο για να πανηγυρίσουν.

Άνθρωπος παθιασμένος με την ιστορία και μεγάλος βιβλιόφιλος, ο Πινιέρα υποστηρίχθηκε ανεπιφύλακτα από τον φίλο του, τον νομπελίστα λογοτεχνίας Μάριο Βάργκας Γιόσα.

Τη Χιλή, μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, κυβέρνησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κεντροαριστερή Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία προώθησε σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία μια σειρά μεταρρυθμίσεων, από τη νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων ως την αποποινικοποίηση της άμβλωσης. Ο νόμος δεν της επέτρεπε να είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να συζητιούνται, είναι αμετάκλητες», έκρινε ο αναλυτής Γκιγιέρμο Όλτσμαν. Ανάμεσα στις σημαντικότερες είναι η δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία όμως ακόμα συζητείται στο κοινοβούλιο.

Η Μπατσελέτ τηλεφώνησε στον επόμενο πρόεδρο για να τον συγχαρεί. Όπως ορίζει η πολιτική παράδοση στη Χιλή, ο εκλεγμένος πρόεδρος την κάλεσε για πρωινό στο σπίτι του σήμερα Δευτέρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here