Ο δις πραξικοπηματίας Λόπεζ κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας

Διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. Ο παρατρεχάμενος του Γκουαϊδό, ο Λεοπόλδο Λόπεζ, μαζί με την σύζυγό του και την κόρη τους, κατέφυγαν στην πρεσβεία της Χιλής, και εν συνεχεία στης Ισπανίας.

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση οι τρεις τους διαμένουν στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη στη Βενεζουέλα, του Ζέζους Σίλβα Φερνάντες.

Διάφορα ελληνικά ΜΜΕ που διαγκωνίζονται με τα αμερικανικά και με αρκετά δυτικοευρωπαϊκά για προπαγάνδα υπέρ των ΗΠΑ και κατά του Μαδούρο, αναφέρουν τον Λόπεζ ως «καταδιωκόμενο ηγέτη της αντιπολίτευσης». Όμως ο Λόπεζ, παιδί αστών με πολύ χρήμα και σπουδασμένος στο Χάρβαρντ, πολύ απέχει από αυτό το image που καλλιεργεί ο ίδιος και οι εταίροι του και το παιδί που κάνει λεύκανση δοντιών εν μέσω επανάστασης -ο Γκουαϊδό.

Ο Λόπεζ, συγκεκριμένα, είχε συμμετάσχει το 2002 στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του τότε προέδρου Τσάβες. Ο Τσάβες είχε επανέλθει εντός 24ώρου στην εξουσία τότε και είχαν σκοτωθεί 17 άνθρωποι, ο δε Λόπεζ προσωπικά είχε φροντισει για την σύλληψη ενός υπουργού του Τσάβες, ενέργεια για την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών. Να σημειώσουμε δε την ιστορική αλήθεια -που δεν συνιστά προπαγάνδα- ότι ο Τσάβες είχε εκλεγεί με 56% όταν τρία χρόνια μετά έκαναν την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του ακροδεξιοί και «ελίτ» της περιοχής σε σύμπραξη με Κολομβιανούς και Αμερικανούς. Μετά δεν την αποτυχημένη απόπειρα, ο Τσάβες επανεξελέγη -με 63%. Αυτή η λεπτομέρεια έχει ουσία γιατί διαχωρίζει με απόλυτη σαφήνεια την ψευτοεγέρση-πραξικοπημα από μια αληθινή εξέγερση ή επανάσταση.

Ο Τσάβες και ο Μαδουρο τον συνέλαβαν εκ νέου γιατί άρχισε και πάλι να υποκινεί σε «εξεγέρσεις» και να συνεργάζεται με Κολομβιανους για να επιτύχει και πάλι την ανατροπή των εκλεγμένων ηγετών της χώρας. Του έκαναν τη χάρη να του επιτρέψουν να εκτίσει τη νέα ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό. Την Πρωτομαγιά μερικοί στρατιωτικοί (ούτε κάν 20 τον αριθμό) που λιποτάκτησαν και τους εμφάνισε ο Γκουαιδό ως «στρατιωτικές δυνάμεις ενάντια στον τύραννο Μαδουρο», όντως απελευθέρωσαν τον Λόπεζ απο το σπίτι του, ώστε να τεκμηριωθεί και ότι «έπεσε ο Μαδουρο» και ότι «ιδού ο στρατός που εξεγέρθηκε μαζί μας και ελευθέρωσε τον Λόπεζ». Ομως έγινε μέσα σε λίγες ώρες σαφές ότι ο στρατός παραμένει πιστός στην εκλεγμένη κυβέρνηση ή τελεί πιθανόν σε αμηχανία, πάντως σίγουρα δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για πραξικόπημα.

Οι Ισπανοί

Η Ισπανία έχει δώσει την ισπανική υπηκοότητα στον πατέρα του Λόπεζ (είναι μάλιστα και υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα στις Ευρωεκλογές). Όμως τώρα ζητάει άσυλο ένας άνθρωπος που έχει συμμετάσχει σε δύο απόπειρες πραξικοπήματος και λογικά η Ισπανία βρίσκεται μάλλον σε αμηχανία. Πρώτον, γιατί δεν είναι πια πρωθυπουργός ο Ραχόι. Επίσης ναι μεν η χώρα βιάστηκε να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο, αλλά η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι διαθέτει για τα μάτια του κόσμου και κάποιες κόκκινες γραμμές όσον αφορά στους πραξικοπηματίες. Θα πρέπει δε να ζυγίσει διακριτικά και τα ουκ ολίγα οικονομικά της συμφέροντά στη Λατινική Αμερική και να πείσει ότι αυτά δεν την παρασύρουν στην στήριξη πραξικοπηματιών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here