Ο Δήμος Καλαμάτα διέκοψε το πρόγραμμα 5G στην πόλη ως «επικίνδυνο»

Διακόπτει η Καλαμάτα την πολιτική εφαρμογή του δικτύου 5G στη πόλη, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.Υπέρ της διακοπής τάχθηκαν 16 σύμβουλοι, ενώ μόνο 13 προσπάθησαν να σώσουν τα προσχήματα, ζητώντας να μην ανανεωθεί η σύμβαση με τη Wind πριν γίνουν νέες μετρήσεις, οι οποίες θα ανακοινώνονταν σε επιστημονική εκδήλωση το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ουσιαστικά οι 16 σύμβουλοι που τη ψήφισαν αποδέχτηκαν ότι στην Καλαμάτα γινόταν «πείραμα με πειραματόζωα τους Καλαματιανούς» και ότι είναι μη αποδεκτές οι επιστημονικές μετρήσεις του «Δημόκριτου» που καταμετρούν ακτινοβολία πολύ μικρότερη του επιτρεπτού ορίου (0,2 volt με όριο 47).

Επιπλέον, στο κείμενο που διάβασαν οι εκπρόσωποι των αντιδρώντων πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο, χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη» η ακτινοβολία από τα δίκτυα 2G, 3G και 4G, ενώ αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι υπάρχει σχέδιο… στείρωσης των Καλαματιανών, με παράλληλη εισροή μεταναστών, ώστε να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της πόλης.

Έπειτα από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, το θέμα -που μάλιστα είχε οριστεί ως έκτο στη σειρά- συζητήθηκε πρώτο, αφού στην αίθουσα βρίσκονταν δημότες που ήθελαν να ενημερωθούν, αλλά και να εκφέρουν τη γνώμη τους.

Η συζήτηση του θέματος, τελικά, κράτησε πάνω από τρεις ώρες, με τον δήμαρχο Καλαμάτας σε ρόλο πυροσβέστη να προσπαθεί να ηρεμήσει το κλίμα, κάνοντας μάλιστα πρόταση να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα μια ημερίδα στις αρχές Ιανουαρίου. Εάν από τη συγκεκριμένη ημερίδα έβγαιναν συμπεράσματα ότι δεν είναι επιβλαβές για τον κόσμο το 5G, θα δινόταν παράταση της πιλοτικής λειτουργίας.

Τελικά, προς ψήφιση έφτασαν δύο προτάσεις, η πρώτη από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, που αναφερόταν σε μη ανανέωση της σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου και η δεύτερη που ζητούσε τη διακοπή της σύμβασης στο τέλος του χρόνου.

Υπερψηφίστηκε η πρόταση της διακοπής με 16 ψήφους, ενώ 13 ψήφους έλαβε η μη ανανέωση.

Τυπικά η απόφαση ζητεί να διακοπεί η συνεργασία με τη Wind «έως ότου η εν λόγω τεχνολογία περάσει από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της ολοκληρωμένης εφαρμογής». Ουσιαστικά οι 16 σύμβουλοι που την ψήφισαν αποδέχτηκαν ότι στην Καλαμάτα γινόταν πείραμα με πειραματόζωα τους Καλαματιανούς, και ότι είναι μη αποδεκτές οι επιστημονικές μετρήσεις του «Δημόκριτου» που καταμετρούν ακτινοβολία πολύ μικρότερη του επιτρεπτού ορίου (0,2 volt με όριο 47).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, στο κείμενο που διάβασαν οι εκπρόσωποι των αντιδρώντων πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζεται επικίνδυνη η ακτινοβολία και από τα δίκτυα 2G, 3G, και 4G, ενώ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχει σχέδιο… στείρωσης των Καλαματιανών με παράλληλη εισροή μεταναστών, ώστε να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της πόλης. Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς από τις παρατάξεις να σταθούν στο ύψος της περίστασης και να διακόψουν το αντιεπιστημονικό αυτό παραλήρημα, οι δημοτικοί σύμβουλοι πλειοδότησαν, μιλώντας γενικώς και αορίστως για την προστασία της υγείας των πολιτών…

Ακόμα και όταν ο υπάλληλος του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Διονυσόπουλος παρέθεσε τα στοιχεία των επιστημονικών μετρήσεων, σύμφωνα με τα οποία η ακτινοβολία από τις κεραίες είναι εντυπωσιακά μικρότερη από τα όρια ασφαλείας, οι περισσότεροι σύμβουλοι τα αγνόησαν επιδεικτικά και ψήφισαν να διακοπούν οι δοκιμές, και το δίκτυο 5G να λειτουργήσει στην Καλαμάτα όταν θα λειτουργήσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ουσιαστικά το Σώμα στοιχήθηκε πίσω από τη φράση του δημοτικού συμβούλου και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Σταμάτη Μπεχράκη, ο οποίος είπε «βάζουμε τέλος στην τεχνοφιλία θέτοντας σε προτεραιότητα την υγεία». Ο κ. Μπεχράκης με τον τρόπο αυτό αμφισβήτησε ανοιχτά τις προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και του πρώην υπουργού Νίκου Παπά, ο οποίος προώθησε τη σύμβαση για τις δοκιμές του δικτύου 5G στην Καλαμάτα. Και υιοθέτησε τις απόψεις όσων υποστηρίζουν ότι ο δήμος και οι κυβερνήσεις μετέτρεψαν τους Καλαματιανούς σε πειραματόζωα.

Την άποψη αυτή, περί μετατροπής των Καλαματιανών σε πειραματόζωα, την υιοθέτησαν και οι περισσότεροι από τους 16 συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της διακοπής των δοκιμών, αν και αρχικά ο εισηγητής Βασίλης Κοσμόπουλος επιχείρησε να παρουσιάσει την πρόταση διακοπής ως συνέπεια της ετεροβαρούς σύμβασης μεταξύ της Wind και του δήμου. «Οσα ανταλλάγματα και να μας δώσουν δεν τα βάζουμε πάνω από την υγεία μας» δήλωσαν πολλοί σύμβουλοι στη συνέχεια, αλλάζοντας προφανώς το πολιτικό μήνυμα του αρχικού εισηγητή.

Ετσι τελικώς το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που στέλνει σε όλη την Ελλάδα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας είναι πως οι δοκιμές διακόπτονται κατόπιν αιτήματος πολιτών που θεωρούν ότι η εκπεμπόμενη ακτινοβολία βλάπτει τη δημόσια υγεία. Από εκεί και πέρα δεν έχει καμία σημασία αν η απόφαση ελήφθη επειδή οι δημοτικοί σύμβουλοι εκτίμησαν λανθασμένα το μήνυμα που στέλνουν με αυτή τους την πράξη, ή αν το έκαναν σκόπιμα για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους. Σημασία έχει ότι δεν συγκρούστηκαν με όσους αμφισβητούν την επιστημονική κοινότητα και τα επίσημα στοιχεία δηλώνοντας ότι το δίκτυο 5G θα «στειρώσει» τους Καλαματιανούς.

«ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ»

Για του λόγου το ασφαλές, αναδημοσιεύουμε αυτούσια αποσπάσματα της επιστολής που αναγνώσθηκε, χωρίς μάλιστα αντίλογο, του δρα Θεόδωρου Μέτση, ο οποίος πρωτοστατεί στο αγώνα κατά των κινητών. Ο Θ. Μέτσης θέλει να καταργηθούν όλα τα δίκτυα – και αναφέρει επί λέξει: «Χιλιάδες συγγράμματα έχουν δημοσιευτεί για τις πολλαπλές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα, τα έντομα και τα φυτά και η βιβλιογραφία παραμένει ανεξάντλητη και τεκμηριωμένη χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις ακτινοβολίας με τεχνολογία 2G, 3G και 4G».

Σε άλλο σημείο της ίδιας επιστολής (βλ. ολόκληρη στο τέλος του άρθρου), που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, αναφέρεται: «Η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς υπογεννητικότητας εδώ και μερικά χρόνια ενώ παράλληλα γίνεται και αθρόα προσέλευση μεταναστών. Μέσα σε αυτή τη δραματική συγκυρία η εφαρμογή υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας θα μπορεί να «στειρώσει» τον Καλαματιανό πολίτη και να δώσει πλέον των λοιπών δυσμενών επιπτώσεων και τη χαριστική βολή στην πόλη σας και να συμβάλει γενικότερα στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας».

Και η επιστολή καταλήγει με έκκληση προς τους δημοτικούς συμβούλους: «Σήμερα έχετε μία ιστορική ευκαιρία να διαφυλάξετε τη δημόσια υγεία στην περιοχή σας, την ποιότητα ζωής του πολίτη της Καλαμάτας και ακόμα πιο σημαντικό τη βιωσιμότητα της επόμενης γενιάς, αλλά ίσως και μια γενιάς που ενδεχομένως ελέω 5G να μην γεννηθεί ποτέ».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here