Ο δεύτερος θάνατος του 23χρονου Χάτζι Σριάζ Aκραμ

Iσως αν δεν ήταν φτωχός. Ισως αν δεν ήταν ξένος. Αλλά ήταν και φτωχός και ξένος και έτσι κάπως βρίσκεται άταφος σχεδόν έναν μήνα τώρα από τότε που πολτοποιήθηκε από έναν βράχο. Κι ακόμα δεν θα ξέραμε ούτε το όνομά του, αν κάποιοι ντόπιοι δεν έψαχναν να μάθουν όσα φαίνεται ότι δεν συγκίνησαν κανέναν από τους υπευθύνους για τις συνθήκες δουλειάς αλλά και του τραγικού θανάτου του. Ηταν μόλις 23 χρόνων και τον έλεγαν Haji Shriaz Akram.

Ηρθε από το Πακιστάν πριν από έξι μήνες, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Από τις 13 Δεκεμβρίου, η σορός του παραμένει στα ψυγεία του Νοσοκομείου Βόλου. Από τότε αναμένεται το πόρισμα των εποπτικών αρχών για όσα έγιναν στο λατομείο του Νοτίου Πηλίου, όπου εργαζόταν για ένα κομμάτι ψωμί, αδήλωτος και ανασφάλιστος, σύμφωνα με μαρτυρίες στην «Εφ.Συν.».

Από τότε αναμένεται η δικογραφία να πάει στην εισαγγελία και να οριστεί δικάσιμος για τους επιχειρηματίες, αφού κατά τη διάρκεια του αυτόφωρου η αστυνομία δεν τους εντόπισε. Από τότε η οικογένειά του περιμένει τη σορό του στην πατρίδα του. Από τότε αναζητούν δικαιοσύνη για τον νεκρό εργάτη συνδικαλιστικοί φορείς και τα κόμματα της Αριστεράς που κινητοποιήθηκαν σε κάθε επίπεδο.

Είναι το πολλοστό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε λατομείο τα τελευταία χρόνια -ελάχιστες μέρες πριν από το δυστύχημα στο Πήλιο ένας άλλος εργάτης, μόλις 29 χρόνων, είχε χάσει τη ζωή του σε λατομείο στην Ημαθία, ενώ με αφορμή τον θάνατο ενός ακόμα εργάτη στη Δράμα το ΚΚΕ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Ο κλάδος αυτός αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα όπου η ανάπτυξή του δεν σημαίνει και καλυτέρευση των όρων εργασίας για τους εργαζομένους», σημείωνε το ΚΚΕ.

«Το 6ήμερο στα λατομεία έχει καθιερωθεί στις περισσότερες επιχειρήσεις, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, οι ατομικές συμβάσεις είναι πραγματικότητα. Παράλληλα βασιλεύει η εντατικοποίηση της εργασίας. Ο συνδυασμός των παραπάνω με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους, η καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής έχουν αποτέλεσμα να έχουν γίνει πολύ συχνό φαινόμενο τα εργατικά ατυχήματα, πολλά από τα οποία είναι και θανατηφόρα».

Τώρα, θέατρο του θανάτου έγινε το λατομείο στο Νότιο Πήλιο, στη «Χονδρή Αμμο». «Είναι στη μέση του πουθενά, για να φτάσεις χρειάζεσαι τζιπ ή βάρκα. Αλλά πιο πολύ κι από την αγριάδα της περιοχής, terra incognita είναι τα ίδια τα λατομεία. Κανείς δεν ξέρει ποιοι, πόσοι και σε τι συνθήκες εργάζονται οι άνθρωποι εκεί», θα μας πει ένας ντόπιος.

Οπως διαβάσαμε σε τοπικά ΜΜΕ, το φορτίο μεταφερόταν από μπουλντόζα όταν κόπηκε ο ιμάντας και ο βράχος καταπλάκωσε τον εργάτη, που πέθανε ακαριαία. Το ΕΚΑΒ παρέλαβε το πτώμα του και το μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής. Από τότε ο Haji είναι άταφος και αδικαίωτος.

Εξαφανισμένοι

«Κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξε για την ταφή του, ούτε από τους ιδιοκτήτες του λατομείου που παραμένουν εξαφανισμένοι», αναφέρει η e-thessalia.gr. «Παρότι κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες να παραλάβουν τη σορό, δεν έδωσαν κανένα σημείο ζωής».

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή στις 27 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε την αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας ώστε να διερευνήσει γιατί η σορός δεν έχει αποσταλεί ακόμα στο Πακιστάν.

«Οι συμπατριώτες του εδώ και η πρεσβεία του πιέζουν για την αποστολή του στην οικογένειά του στο Πακιστάν. Οι Αρχές τον αντιμετωπίζουν σαν φάντασμα, ακόμα και μετά την αναγνώρισή του από τους συγχωριανούς του που εργάζονται στην περιοχή», μας λέει ο Στάθης Ντούρος, περιφερειακός σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης.

Ο θάνατος του νεαρού εργάτη σήκωσε την κουρτίνα και αποκάλυψε πώς πληρώνουν το μάρμαρο εκείνοι που δουλεύουν στα λατομεία. «Με τραγικό τρόπο επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί σε χώρους δουλειάς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης Νοτίου Πηλίου του ΚΚΕ.

«Το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» αναδεικνύει ακόμα μια φορά τις απαράδεκτες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται οι χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας αναζητώντας μεροκάματο, αλλά και Ελληνες εργαζόμενοι, δουλεύοντας με εντατικούς ρυθμούς, συχνά χωρίς καμία ειδίκευση, χωρίς ασφάλιση, χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς καν το κατώτερο μεροκάματο που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Καθημερινά εργαζόμενοι θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου».

Οι επιθεωρητές

Αρμόδια για τη διερεύνηση του δυστυχήματος είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ρόλο ανάλογο της Επιθεώρησης Εργασίας στις περιπτώσεις ατυχημάτων που συμβαίνουν εντός των μεταλλευτικών και λατομικών χώρων και εγκαταστάσεων.

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι στο συγκεκριμένο τμήμα, που καλύπτει έναν τεράστιο γεωγραφικά και πυκνό σε δραστηριότητες χώρο (ολόκληρη τη Μακεδονία, την Ηπειρο και το Βόρειο Αιγαίο) υπηρετούν μόλις πέντε επιθεωρητές, οι οποίοι υπάγονται απευθείας στο γραφείο του υπουργού περιβάλλοντος.

Η αυτοψία έγινε τέσσερα ολόκληρα 24ωρα από το τραγικό γεγονός – και τι, αλήθεια, μπορεί να εντοπίσει και ο πιο εξονυχιστικός έλεγχος τόσες μέρες μετά; Μέχρι τον έλεγχο και ύστερα από αυτόν το λατομείο λειτουργεί κανονικά.

Οι επανειλημμένες κλήσεις μας στην υπηρεσία προκειμένου να ρωτήσουμε το αυτονόητο και να πληροφορηθούμε πότε αναμένεται το πόρισμα έμειναν αναπάντητες. Αυτή την ολιγωρία κατήγγειλε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου:

«Για την αρμόδια υπηρεσία, το συμβάν δεν θα συγκαταλεγόταν, φαίνεται, στα… άμεσης προτεραιότητας, ώστε να δεηθεί να επέμβει! (…) Το γεγονός της τόσο μεγάλης καθυστέρησης θέτει επιτακτικά το ερώτημα: Επιτρέπεται, τάχα, ν’ αποφασίζουν κάποιοι και να εγγυώνται… εκ του μακρόθεν την ασφάλεια των εργαζομένων;».

Οπως διαβάζουμε στο taxydromos.gr, το πόρισμα θα είναι έτοιμο μέχρι τις 15/1. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, «το κλιμάκιο των δύο επιθεωρητών που μετέβη από τη Θεσσαλονίκη στο λατομείο έκανε «φύλλο και φτερό» τις εγκαταστάσεις, έλαβε καταθέσεις από το προσωπικό που απασχολείται στον χώρο και από τους ιδιοκτήτες (…), ο έλεγχος επικεντρώθηκε αν στο συγκεκριμένο λατομείο τηρείται απαρέγκλιτα η λατομική νομοθεσία και αν εφαρμόζονται οι όροι ασφάλειας, όπως προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις της λατομικής εξορυκτικής δραστηριότητας».

Κατεβασμένες μπάρες

Τα λατομεία ανήκουν στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, ο οποίος τα υπενοικιάζει σε ιδιώτες. Το θέμα έφερε στις 18/12 στο δημοτικό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Πηλίου. «Ζήτησα τη σύμβαση από τον δήμο, τι πληρώνει ο ιδιώτης, τι μέτρα ασφαλείας τηρούνται, τι αποκαταστάσεις κάνει στο περιβάλλον», μας λέει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κωνσταντινάκης. «Ο δήμος απάντησε ότι… δεν μπορεί να απαντήσει αφού δεν ξέρει πού είναι η σύμβαση. Η Επιθεώρηση Εργασίας όσες φορές πήγε στο λατομείο βρήκε τις μπάρες κατεβασμένες. Μέχρι να ειδοποιήσει ο σεκιουριτάς να ανεβάσουν τις μπάρες, χάνονται οι εργαζόμενοι και όταν μπει μέσα βρίσκει τους νόμιμους, τους ασφαλισμένους και όλα καλά. Το λατομείο είναι μια μαύρη τρύπα».

«Δεν έχω εικόνα, υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες, είτε είναι η εισαγγελία είτε η Επιθεώρηση Μεταλλείων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μιχάλης Μιτζικός. «Ο Δήμος είναι εν αναμονή των πορισμάτων. Δεν φέρουμε ευθύνη. Εχουμε παραχωρήσει τον χώρο και υπόλογος για τα τεχνικής φύσεως ζητήματα είναι ο παραχωρησιούχος. Τη σύμβαση δεν την έχω μπροστά μου, ανέλαβα καθήκοντα 1η Σεπτέμβρη. Θεωρώ δεδομένο ότι υπάρχει ρήτρα ότι πρέπει να σέβονται τους όρους και τη νομοθεσία. Ας περιμένουμε τα πορίσματα. Προφανώς καταδικάζουμε το συμβάν, ο θάνατός του ήταν πολύ δυστυχές συμβάν και θα πράξουμε ό,τι προβλέπεται. Εμείς παραχωρούμε το περιουσιακό στοιχείο, για την εκμετάλλευση 100% είναι υπεύθυνος ο παραχωρησιούχος».

της Ντίνας Δασκαλοπούλου

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/226096_o-deyteros-thanatos-toy-23hronoy-hatzi-sriaz-akram

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here