Ο Δένδιας παραδέχεται με κομψό τρόπο, ότι μπήκαν Τουρκοι στρατιώτες σε έδαφος που θεωρούμε ελληνικό-Διαψεύδει Μητσοτάκη

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας, ομολόγησε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, ότι Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, εκεί δηλαδή που είχαμε ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για κατασκευή φράκτη, διαψεύδοντας δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη αλλά και δικές του μία μέρα νωρίτερα!

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός, ανέφερε τα εξής ενώπιον της Μάρας Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο του Star Channel, σχετικά με το τι έγινε στον Έβρο, απάντησε πως: «Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο που να χρίζει τέτοιας συζήτησης. Η αντιπολίτευση υιοθέτησε μια ακροδεξιά ρητορική. Τα σύνορά μας είναι ακριβώς καθορισμένα με τη συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά εδάφη και δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά εδάφη. Αυτά τα ζητήματα λυνόντουσαν σε τεχνικό επίπεδο. Δεν μπήκαν Tούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη». Ωστόσο και εκείνος μίλησε νεφελωδώς για στρατεύματα που βρέθηκαν στον Εβρο, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά.

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έδωσε τη… δική του εξήγηση σχετικά με το τι συνέβη.

Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού.

Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν.

Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας».

Εν ολίγοις, ο υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για τουρκική κινητικότητα σε περιοχή κατά την οποία η Ελλάδα είχε ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για τον φράχτη, ο οποίος, όπως ο ίδιος ο υπουργός τόνισε, κατασκευάζεται εντός ελληνικού εδάφους. Άρα, ο κ. Δένδιας αναφέρει στην εισήγησή του, κάπως «στρογγυλεμένα» ότι οι Τούρκοι εν τέλει μπήκαν σε ελληνικό έδαφος  Μία τοποθέτηση που έρχεται σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν δια στόματος πρωθυπουργού…

Βέβαια οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι δεν μπήκαν και δεν παραβίασαν ελληνικό έδαφος και ελληνική κυριαρχία, καθώς θεωρούν ότι τα εδάφη εκείνα στα οποία εισήλθαν ανήκουν ση Τουρκία!
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here