Ο χρυσός αιώνας της δημοσιογραφίας έχει ξεκινήσει για τα καλά – Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε…

Ο δημοσιογράφος του Spiegel Κλάας Ρελόσιους δεν ελεγχεται πλέον  μονο (….) για ψευδείς ειδήσεις, αλλά και για πλασματικους εράνους που καρπωνόταν.

Συγκεκριμένα, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι δακρύβρεχτες ιστοριες που δημοσιευε με πρόσφυγες και άλλους δυστυχείς ήταν οι περισσότερες σενάρια φαντασίας (για τα οποία πάντως βραβεύθηκε μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι), εσκασε κι άλλη μπομπα

Αναγνώστες που είχαν στείλει e-mail στον βραβευμένο δημοσιογράφο και του ζητουσαν να βοηθήσουν με κάποιο τροπο τα δυστυχισμένα παιδια της Συρίας, κατήγγειλαν ότι του έδωσαν χρήματα που νομιζαν οτι θα κατέληγαν στους γονείς των άτυχων παιδιών ή στα ίδια τα ορφανά. Ομως κατέληγαν κατά τα φαινομενα στον τυχερό Ρελόσιους, ή έτσι πάντως αναφέρει -απολογητικά- το  Spiegel  ζητώντας συγγνωμη που δεν είχε αντιληφθεί εγκαίρως την «ποιότητα» του δημοσιογράφου του

Ο 33χρονος  επιμένει πως όσα χρήματα πηρε τα έδωσε στα παιδιά και ότι δύο απο αυτά ήδη υιοθετηθηκαν απο οικογένεια γιατρων. Βέβαια ειναι απίθανο οι συμπονετικοι γιατροί να πήραν τις δωρεές για αναξιοπαθουντες, οπότε το χρήμα μαλλον έμεινε στις τσέπες του «δαιμόνιου ρεπόρτερ»

Όπως δημοσίευσε το περιοδικό, επικοινώνησαν με την διεύθυνση αναγνώστες που κατήγγειλαν ότι ο Ρελόσιους είχε χρησιμοποιήσει τον προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του για να κάνει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για «ανύπαρκτα ορφανά της Συρίας» που περιέγραφε στα δημοσιεύματά του.

Σε ένα απο τα  ρεπορτάζ του, το  «King’s Children» περιέγραφε την ιστορία της Αλίν και του αδελφού της Αχμέντ που είχαν υποχρεωθεί να καταφύγουν στην Τουρκία όταν οι γονείς τους σκοτώθηκαν στο Χαλέπι. Για να επιζήσουν –όπως περιγράφει με μελανά χρώματα το φανταστικό ρεπορτάζ του- τα παιδιά εργάζονταν από ήλιο σε ήλιο  για να κερδίσουν λίγα χρήματα ώστε να επιζήσουν, ενώ ζούσαν κάτω από ανυπόφορες συνθήκες.

Ο δημοσιογράφος το 2016 καλούσε τους αναγνώστες να του κάνουν χορηγίες προκειμένου να δώσει τα χρήματα στα ορφανά

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here