Του Αλέξανδρου Ασωνίτη,
            Συγγραφέα, συντονιστή της σχολής σεμιναρίων «Ανοιχτή Τέχνη», νεο ι-μέιλ: info@anoixtitexni.gr  νέο σάιτ: www. anoixtitexni.gr
 
      Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης, που έχει κερδίσει περίοπτη  θέση στην Ιστορία ως ο δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος της συμπρωτεύουσας που στην αρχή του μνημονιακού παράδεισου απαγόρευσε (με το δίκιο του!) συναυλία του παλιομοδίτη  Μίκη Θεοδωράκη (ευτυχώς! αρθογράφος του ΔΟΛ, νυν στην Εφημερίδα Συντακτών, τον έχει αποκαλύψει: ο  Μίκης Θεοδωράκης είναι ακροδεξιός!), ο ρέκτης δήμαρχος, λοιπόν, την 25η Μαρτίου έκανε πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις σχετικά με τις παρελάσεις, εγείροντας αισθητικής φύσεως ζητήματα. Και ναι μεν εξέφρασε παλληκαρίσια την επιθυμία του να καταργηθούν, δεν είπε όμως αν θα τις αντικαταστήσει –και με τι.
      Αλλά η δαιμόνια στήλη μας έψαξε και έμαθε ότι θα τις αντικαταστήσει σίγουρα, δεδομένου ότι ο δήμαρχος έχει ήδη δώσει ένα πρώτο σαγηνευτικό δείγμα! Σε λίγο, θα δείτε τον κ. Μπουτάρη στις πρόβες της, νέου τύπου, μηχανοκίνητης παρελάσης που ευαγγελίζεται. Σύντομα δε, θα ανακοινώσει, κατά ασφαλείς πληροφορίες μας, τα ρηξικέλευθα οράματά του που υπερκεράζουν χυδαίους τυχάρπαστους λαϊκισμούς για ανεργία, φτώχεια, υποδούλωση, τουρκία, μνημόνια κλπ.
    Άλλωστε, ο κ Μπουτάρης, μετά την εκλογή του ιδίου και του συναδέλφου του κ. Καμίνη, είχε δηλώσει ότι πλέον ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο νεώτερος,  έχει δυο παράσημα στο στήθος του. Ατυχώς στα παράσημα δεν πρόσθεσε τον συναγωνιστή του στις νέες παρελάσεις, αλλά η στήλη δεν ενσπείρει διχόνοιες. Ο δήμαρχος κάλυψε το κενό με το παραπάνω και απαθανατίσθηκε μάλιστα:  
    Ιδού, λοιπόν, στιγμιότυπο απ’ τις πρόβες  της νέας παρέλασης: Ο ίδιος κ. Μπουτάρης  οδηγεί το αυτοκίνητο και ο συνάδελφος του δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ψινάκης χαιρετάει ξαπλωμένος στο καπώ του αυτοκινήτου θυμίζοντας πόζες σταρ του Χόλλυγουντ περασμένων δεκαετιών!
 
   Συμπληρωματικές  πληροφορίες μας, από ιδιαίτερα έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι στις παρελάσεις Μπουτάρη θα λαμβάνουν μέρος όλοι οι συνάδελφοι του κ. Ψινάκη απ’ τις «κριτικές επιτροπές» των διαφόρων τηλεοπτικών  σόου ταλέντων, στα οποία αυτός διέπρεπε από ετών, δρέποντας δάφνες που τον οδήγησαν, δαφνοστεφανωμένο, στον δημαρχιακό θώκο του Μαραθώνα. Ο οποίος ζεί, επιτέλους, ημέρες δόξης απαλλασσόμενος οριστικά του λαϊκίστικου  ψευτοϊστορικού του φορτίου. Θα μπορούσε δε, ο δαιμόνιος (αλλά όχι όσο και η στήλη!) κ. Ψινάκης να διοργανώνει και τηλεσόου ταλέντων που θα τραγουδάνε πάνω στον μπανάλ τύμβο ή θα τον κατεβαίνουν άδοντες /  άδουσες με χάρη, ή θα γυρνάνε γύρω-γύρω. Ξέρει αυτός.
   Οδηγοί, στα υπόλοιπα αυτοκίνητα της παρέλασης, θα είναι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης κι όσοι άτυχοι δεν εκλέχτηκαν απ’ το ψηφοδέλτιο Μπουτάρη, αλλά που θα πάψουν πλέον να είναι άτυχοι, αφού θα μεταφέρουν τα μέλη των «κριτικών επιτροπών» και τους «νικητές –νικήτριες». Και όλους τους συμμετέχοντες / συμμετέχουσες, βέβαια,  γιατι δεν κάνει διακρίσεις ο κ. δήμαρχος που λαμβάνει μέρος και σε παρουσιάσεις βιβλίων -χωρίς ή με τον κ. Ψινάκη;
  Και δεδομένης της ακαταμάχητης ευστροφίας του κ Μπουτάρη δεν αποκλείεται  να πάρει, από το ομώνυμο «σπίτι»-μουσείο, και να βάλει και το ομοίωμα του Κεμάλ Ατατούρκ πάνω στο καπώ του αυτοκινήτου! Και να καλέσει τον Ερντογάν να το οδηγήσει στις νέες παρελάσεις!
   Ή, εν ανάγκη, να οδηγάει το αυτοκίνητο με το ομοίωμα Κεμάλ κάποιος μεταμφιεσμένος σε Ι. Μεταξά, αφού, όπως γνωρίζει καλά ο Ι. Μπουτάρης, ο δικτάτορας είναι αυτός που απεφάνθη ότι το συγκεκριμένο σπίτι είναι το υποτιθέμενο σπίτι του Κεμάλ Μουσταφά πριν γίνει Ατατούρκ, αυτός το αγόρασε από έναν ιδιώτη με λεφτά του δημοσίου, ο δικτάτορας, και το χάρισε στο τούρκικο κράτος που το ‘κανε προξενείο,  αυτός μετωνόμασε την οδό από Αποστόλου Παύλου σε Κεμάλ Ατατούρκ! «Απ’ την σκύλα στην χάρυβδη» θα πούνε οι συμπλεγματικοί, αλλά ποιος τους δίνει σημασία;
        Η οδός ξανάλλαξε όνομα μετά την τούρκικη «νύχτα κρυστάλλων» κατά των Ελλήνων  Κωνσταντινουπολιτών, τον Σεπτέμβριο του 1955. Αφορμή για το φοβερό εκείνο πογκρόμ, που άδειασε την Κωνστνατινούπολη από Έλληνες, ήταν η προβοκατόρικη τοποθέτηση βόμβας στο υποτιθέμενο σπίτι του Κεμάλ, αγορά δωρεά του Μεταξά.
   Οι παρελάσεις με το ομοίωμα του  Κεμάλ Ατατούρκ  θα προκαλέσουν τεράστιο τουριστικό κύμα από την Τουρκία και θα αποφέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη, κι έτσι η Θεσσαλονίκη θα καταστεί αυτοδύναμη και δεν θα χρειάζεται πια την επιχορήγηση. Και δοθείσης της οινοποιητικής δραστηριότητας του κ. δημάρχου, θα μπορεί να αναφωνεί: καλά κρασιά, ψωροκώσταινα!
   Ελπίζουμε μόνο ο  world wide famous κ.  δήμαρχος να μην παρασυρθεί από την σίγουρη  επιτυχία του και καταργήσει και τις δημόσιες εκδηλώσεις  για το Ολοκαύτωμα, προβάλλοντας αισθητικής φύσεως αντιρρήσεις.
    Μια καλή ιδέα είναι να επιμελείται  ο κ. Ψινάκης την ενδυματολογική ευπρέπεια των μηχανοκίνητων παρελαυνόντων –  παρελαυνουσών, ώστε ο ανήσυχος κ. δήμαρχος να  μην εγείρει πάλι τέτοιο θέμα. Ο κ Ψινάκης μπορεί επίσης να επιμελείται και την ενδυμασία του κ. Μπουτάρη στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του σε ξένα δίκτυα, εφημερίδες, περιοδικά.
  Επιτέλους, καρντάσια και χαμουτζήδες! Αυτή είναι ζωή γλυκειά σαν μελωμένο κουφέτο ή, όπως λέγανε οι απεχθείς λαϊκούρες περασμένων ετών: ζωή, και το κουκούτσι ‘μύγδαλο!   
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here