Ο αβάσταχτος πολιτικαντισμός του Ε. Μεϊμαράκη

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Σε εσκεμμένη  προσπάθεια κωλυσιεργίας και καθυστέρησης της διαδικασίας των εκλογών, αποδύεται ο πρόεδρος της ΝΔ Ε. Μεϊμαράκης, απαιτώντας εμμέσως πλην σαφώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην διαλύσει αμέσως τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές αλλά να εφαρμόσει την διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Ο κ. Μεϊμαράκης το ζητεί αυτό λέγοντας ότι θα εξαντλήσει το δικό του χρόνο, το τριήμερο δηλαδή της διερευνητικής εντολής που περιμένει να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Διαβάζει διαφορετικά και για ποιό λόγο, το Σύνταγμα ο κ. Μειμαράκης; Και γιατί, με την εντελώς τυπική και χωρίς καμία πολιτική ουσία εμμονή του, επιλέγει  να εμπλέξει και το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στην συνταγματική διαδικασία;

Tα επικίνδυνα πολιτικά παιγνίδια του Ε. Μεϊμαράκη

Προφανώς ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζει με τον νευρικό αυτό πολιτικό τρόπο, την τεράστια αμηχανία της ΝΔ και την αδυναμία της να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο απέναντι στον πρωθυπουργό. Ηταν ο κ. Μεϊμαράκης που είχε αναγνωρίσει, πρόσφατα το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο του Αλ. Τσίπρα και την πρωτοκαθεδρία του στις προτιμήσεις των Ελλήνων πολιτών.

Και είναι ο ίδιος που θεωρεί τώρα, ότι μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελός του, όσο μπορεί, το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησε και το αξεπέραστο πολιτικό πρόβλημα στη κυβέρνηση, καθώς την κατέστησε εν μια νυκτί μειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Μόνο που ο αρχηγός της Ν.Δ ακολουθεί λάθος πολιτικό και συνταγματικό τρόπο για να πετύχει του στόχους του, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο

Εάν ακολουθηθεί η λογική του προέδρου της Ν,Δ θα πρέπει ο Πρόεδροες τη Δημοκρατίας, να ξεκινήσει από αύριο να δίδει διερευνητικές εντολές στους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων κατά σειρά. Πρώτα δηλαδή στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, ο οποίος όμως δήλωσε ευθέως ότι δεν υπάρχει υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, οπότε ουσιαστικά και τυπικά την έχει ήδη καταθέσει ως άκαρπη.

Μετά στον κ. Μειμαράκη, που θέλει να την εξαντλήσει για τους δικούς του λόγους και εάν αυτή δεν τελεσφορήσει, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, θα πρέπει να αναθέσει την εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, δηλαδή στον υπόδικο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο!

Και είναι εντυπωσιακό που ο κ. Μεϊμαράκης, όταν  λιγο καιρό εξέφραζε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖ και επειδή η Χρυσή Αυγή θα ήταν ντε φάκτο αξιωματική αντιπολίτυση, σήμερα δείχνει να μην τον απασχολεί το σοβαρό αυτό ζήτημα δημοκρατίας και να προσκολλάται σε μια στενή και ανούσια συνταγματική τυπολατρεία, αδιαφορώντας για την αναπόφευκτο γεγονός που δεν αλλάζει:

Οτι δηλαδή υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από την παρούσα Βουλή και χρειάζεται ανανέωση της λαικής εντολής. 

Και το Σύνταγμα παρέχει με καθαρό τρόπο τη δυνατότητα να αποφύγουμε θεσμικές εμπλοκές και χρονοβόρες διαδικασίες, με έναν απλό τρόπο: Εαν συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, όπως συμβαίνει ακριβώς εδώ, κατ΄εφαρμογήν των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδάφιο γ του Συντάγματος.

Τι λένε οι συνταγματικές προβλέψεις

Το άρθρο 38 παρ. αναφέρει:

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Kυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Bουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37.
Aν ο Πρωθυπουργός της παραιτούμενης Kυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 3 εδάφιο γ΄.

 

Το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ αναφέρει:

Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει τα εξής:

* Ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός κυβέρνησης που διαθέτει τυπικά την απόλυτη πλειοψηφία αφού συμπράττει με τους ΑΝΕΛ.

* Οι ΑΝΕΛ με ανακοίνωσή τους ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν θα δώσουν καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης παρά μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό, οπότε δεν συζητούν με κανέναν καμία εναλλακτική.

* Ολοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί σχηματισθεί κυβέρνηση στην παρούσα Βουλή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ακόμη περισσότερο με το 1/3 των βουλευτων του να καταψηφίζουν το τρίτο μνημόνιο.

* Ο κ. Τσίπρας ως απερχόμενος πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και καλεί ευθέως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και άμεση προκήρυξη εκλογών.

Από τα παραπάνω είναι καταφανής η αδυναμία εξεύρεσης λύσης μέσω των διερευνητικών εντολών και η ενεργοποίησή τους θα αποτελούσε μάλλον καταχρηστική άσκηση συνταγματικών προβλέψεων.

Η διάλυση της Βουλής

Ακόμη βάσει του άρθρου 40 παρ. 3, του Συντάγματος, «το διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές».

Η παράγραφος που ακολουθεί στο ίδιο άρθρο (αρθ. 40 παρ. 4) προβλέπει πως «η Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3» (σ.σ. την αδυναμία δηλ. σχηματισμού κυβέρνησης μετά από τις τρεις διερευνητικές εντολές).

Βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου) οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με «σταυρό» προτίμησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here