Ο Apollo Brown μιλάει στο PressPublica: «Το χρώμα της μουσικής μου είναι το γκρι»

Συνέντευξη στον Σάββα Ξανθόπουλο

Ο Apollo Brown είναι από το Detroit, κάνει μουσική από το 1996, έβγαλε το πρώτο του άλμπουμ το 2007 και θεωρείται ένας από τους καλύτερους παραγωγούς στο underground Hip Hop αυτή τη στιγμή. Παραχωρώντας συνέντευξη στο PressPublica, μας μίλησε για τα σχέδια του, τι περιμένει από το Hip Hop, τις επιρροές του και το χρώμα της μουσικής του.

Ε: Μίλησε μας για την τελευταία σου κυκλοφορία το «Grandeur».

Α: Το Grandeur είναι ένα άλμπουμ που ήθελαν όλοι να κάνω, δεν είχα κάνει ένα compilation άλμπουμ μέχρι στιγμής, είχα κάνει μόνο instrumental άλμπουμ ή άλμπουμ σε συνεργασία με κάποιον MC. Έτσι, ο κόσμος μου ζητούσε να κάνω ένα compilation άλμπουμ. Ήθελα να περιμένω μέχρι τη σωστή στιγμή και πιστεύω ότι φέτος ήταν η σωστή στιγμή. Έφτιαξα μια λίστα με MC’s,  έβαλα τα beats και στα μάτια μου δημιουργήσαμε ένα άλμπουμ που θεωρείτε κλασσικό.

Ε: Ποιοι καλλιτέχνες είναι οι μεγαλύτερές σου επιρροές;

Α: Όλοι γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη μου επιρροή είναι ο Dj Premier, από όταν μεγάλωνα μέχρι σήμερα. Εκτός από αυτόν έχω επηρεαστεί από ανθρώπους όπως ο Dj Muggs, ο Pete Rock, ο Rza, ο Dr. Dre, ο Alchemist και ακόμα από ανθρώπους που δεν είναι καν στο Hip Hop ή στην μουσική όπως οι γονείς μου και η οικογένεια μου. Επιπλέον, απλώς το να περπατάω έξω και να κοιτάω τον κόσμο γύρω μου έχει μεγάλη επιρροή στη μουσική μου.

Ε: Όταν κάποιος ακούει τη μουσική σου, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα που θέλεις να του προκαλέσεις;

Α: Απλώς κάποιο συναίσθημα. Τελεία. Όχι κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα. Πολύ μουσική σήμερα δεν έχει καν συναίσθημα, είναι απλώς ήχοι και λέξεις. Η μουσική που φτιάχνω εγώ, θέλω να σου προκαλεί συναισθήματα. Θέλω να δημιουργώ κάτι που είτε σε κάνει να ξεχνάς είτε σου φέρνει μια ανάμνηση, που σε κάνει να νιώθεις ένα καλό συναίσθημα ή ένα κακό συναίσθημα, ή οτιδήποτε.

Ε: Apollo έχεις δηλώσει: «I take pride in myself in being a revolver not an evolver», μπορείς να μας μιλήσεις λίγο για αυτό;

Α: Κάνω κάτι που δεν είναι κάτι νέο, δεν προσπαθώ να εφεύρω ξανά τον τροχό, δεν προσπαθώ να δημιουργήσω ένα καινούργιο είδος. Εγώ απλώς συντηρώ τη μουσική και τον ήχο που αγαπώ να ακούω και να παράγω. Γενικά δεν αλλάζω τον ήχο μου πολύ, εάν τον αλλάξω θα είναι πολύ μικρές οι αλλαγές. Μου αρέσει να κάνω το ίδιο πράγμα συνέχεια, όχι μόνο επειδή αρέσει σε εμένα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλοί fans που τους αρέσει και ελπίζουν ότι δεν θα αλλάξω.

Ε: Σταμάτησες να φτιάχνεις beats από το 2005 μέχρι το 2007. Ποιος ήταν ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση; Δεν έφτιαξες κανένα beat κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

Α: Δεν έφτιαξα απολύτως τίποτα. Για μένα είχε τελειώσει. Τα είχα παρατήσει για δύο χρόνια και νόμιζα ότι τα είχα παρατήσει για τα καλά. Τότε παρακολουθούσα τηλεόραση, άκουγα ραδιόφωνο και έβλεπα την μουσική που κυκλοφορούσε τότε, και δεν είχε σχέση με τη μουσική που έφτιαχνα ούτε με την μουσική που πίστευα ότι ήθελε να ακούσει ο κόσμος. Αργότερα όμως ο ξάδερφός μου με έκανε να επιστρέψω, δείχνοντάς μου ότι υπάρχει ακόμα κόσμος που θέλει να ακούσει τη μουσική που φτιάχνω.

Ε: Δημιούργησες το γκρουπ σου τους Ugly Heroes μαζί με τον Verbal Kent και τον Red Pill, δύο ανερχόμενους MC’s έχοντας ως στόχο να ξεκίνησες κάτι από το μηδέν και να δεις που μπορείς να το φτάσεις. Γιατί δεν το έκανες αυτό με βετεράνους rappers όπως αυτοί που έχεις συνεργαστεί;

Α: Ήθελα απλώς να δω που μπορώ να φτάσω ένα project που δημιούργησα. Δεν είχα σκοπό να «απλώσω τα φτερά μου» ή κάτι τέτοιο. Φτιάχνω μουσική για να φτιάχνω καλή μουσική, δεν με νοιάζει εάν συνεργάζομαι με κάποιον θρύλο ή με κάποιον που ξεκίνησε εχθές, δεν με νοιάζει πόσο μικροί ή μεγάλοι είναι. Με νοιάζει μόνο να μπορούν να συμπληρώσουν τον ήχο μου και να βγάλουμε καλή μουσική. Με αυτούς τους δύο έχω συνεργαστεί και πριν τους Ugly Heroes, και ξέρουν πως να κάνουν καλή μουσική και με πολύ συναίσθημα. Το να τους έβαζα μαζί ήταν το τέλειο πάντρεμα.

Ε: Άρα δουλεύεις μόνο με καλλιτέχνες που θαυμάζεις και είσαι fan. Πιστεύεις ότι αυτός είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από την συνοχή και την ποιότητα της μουσικής σου;

Α: Δεν ξέρω εάν είναι ο βασικός παράγοντας αλλά βοηθάει σίγουρα πάρα πολύ. Δεν δουλεύω με κόσμο που δεν είμαι fan του. Δεν έχει νόημα για εμένα να κάνω κάτι με κάποιον που δεν μου αρέσει η μουσική του ή να φτιάχνω μουσική που δεν αρέσει σε εμένα. Ξέρω ότι πολλοί καλλιτέχνες φτιάχνουν μουσική που μισούν, γιατί αρέσει στους άλλους ή γιατί είναι καλή για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συμβιβάζονται με το τι θέλει να ακούσει ο περισσότερος κόσμος. Γά…σε το αυτό, δεν το κάνω με τίποτα. Φτιάχνω μουσική που την απολαμβάνω εγώ ο ίδιος και το να δουλεύω με ανθρώπους που είμαι fan τους βοηθάει πολύ σε αυτό.

Ε: Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον; Κάποιες συνεργασίες;

Α: Πάντα κάνω συνεργασίες με κάποιον MC η με κάποιο γκρουπ. Πάντα δουλεύω. Αν και δεν μπορώ να σου πω πάνω σε τι δουλεύω τώρα, γιατί μ’αρέσει να το κρατάω μυστικό μέχρι τη στιγμή που είναι να κυκλοφορήσει, θα σου πω ότι πρόκειται να κυκλοφορήσουν δύο άλμπουμ το 2016.

Ε: Τι περιμένεις από το Hip Hop στο μέλλον;

Α: Από το Hip Hop περιμένω καλή μουσική και συναίσθημα. Περιμένω ότι ο κόσμος θα προσπαθήσει να επιστρέψει στο να κάνει τον ακροατή να νοιώθει ένα είδος κύματος, αντί να τον κάνει απλώς να χορεύει ή να κάνει ηλιθιότητες. Ας επιστρέψουμε σε κάτι που μπορεί να προκαλέσει λίγη σκέψη. Αυτό περιμένω από το Hip Hop και πιστεύω ότι πηγαίνει προς αυτόν τον δρόμο. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μπροστάρηδες στη σκηνή όπως ο Kendrick Lamar που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Θέλω απλώς να ακούσω MC’s που μπορούν να «φτύσουν» και παραγωγούς που να κάνουν καταπληκτικά beats.

Ε: Τελευταία ερώτηση. Βλέπεις χρώματα πίσω από τη μουσική σου;

Α: Η μουσική μου είναι γκρι. Αυτό είναι το χρώμα που βλέπω πίσω από τη μουσική μου. Δεν είναι πορτοκαλί, δεν είναι κίτρινο δεν είναι κάτι φωτεινό. Δεν είναι μαύρο, δεν είναι άσπρο. Είναι κάπου ενδιάμεσα. Εάν θέλεις να βάλεις ένα χρώμα στη μουσική μου αυτό θα ήταν το γκρι.

 

Ευχαριστούμε τον Dj Noiz και την Noiz Art & Music Productions για την διαμεσολάβηση, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη.

Ο Apollo Brown στο Facebook και στο Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here