Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο εκλεκτός Μπάιντεν για υπουργός Εξωτερικών

Βετεράνους διπλωμάτες προτίθεται να διορίσει στα ανώτατα αξιώματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, για τη θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προορίζει τον Άντονι Μπλίνκεν, για τη θέση του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου τον Τζέικ Σάλιβαν, ενώ στη θέση του πρέσβη της χώρας στον ΟΗΕ σχεδιάζει να ορίσει την Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Και οι τρεις είναι πρόσωπα που έχουν μεγάλη πείρα στις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας και θεωρούνται παραδοσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Την πληροφορία για τον διορισμό των Μπλίκεν (έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην προεδρία Ομπάμα), Σάλιβαν και Τόμας-Γκρίνφιλντ μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Bloomberg και Reuters, και παρ’ όλο που δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το ίδιο τον Τζο Μπάιντεν, τον επιβεβαιώνουν στελέχη της εκστρατείας του. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν αύριο, Τρίτη, και παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του και να συνεργαστεί για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Οι Τζο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να αλλάξει τη στρατηγική Τραμπ, «Πρώτα η Αμερική», η οποία οδήγησε σε σφοδρές πολιτικές και οικονομικές συγκρούσεις με άλλες δυνάμεις στον κόσμο, θέτοντας τις ΗΠΑ αρκετές φορές στο περιθώριο, ενώ αποχώρησε ή σχεδίαζε να αποχωρήσει από μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στη στρατηγική Τραμπ, τόσο όσον αφορά τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει εναντίον του ΟΗΕ και των οργανισμών, για την τακτική του στο ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε ότι ως πρόεδρος θα ακολουθήσει τις συμβουλές των επιστημόνων τόσο όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού και άλλα προβλήματα των ΗΠΑ. Επίσης, έχει πει ότι θα επιστρέψει στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως έχει πιε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του η τακτική «η Αμερική πρώτα, οδήγησε την Αμερική στην απομόνωση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here