Ο Αλμπέρ Των Ξένων

Του Νικόλαου Τουλαντά

 

 Κάθε φιλοσοφία δικαιώνει τον εαυτό της. Η μοναδική πρωτότυπη φιλοσοφία θα ήταν εκείνη που θα δικαίωνε κάποιον άλλο (Αλμπέρ Καμύ, Σημειωματάρια)΄.

 

Ο Αλμπέρ Καμύ (1913 – 1960), ένας από τους μεγαλύτερους αναρχικούς (υπήρξε κομμουνιστής μόνο για 2 χρόνια) φιλοσόφους του 20ου αιώνα, αγωνίστηκε εντόνως κι ανιδιοτελώς υπηρετώντας τις αξίες που διατύπωσε και στις οποίες καλούπωσε τις πράξεις της ζωής του.

Το ταλέντο του, η διεισδυτική κι ανήσυχη σκέψη του, είναι αναμφίβολα δεδομένα. Αρκεί να σκεφτούμε π.χ. πως «Ο Μύθος Του Σίσυφου» – ένα βαρύ φιλοσοφικό δοκίμιο που πραγματεύεται το σημαντικότερο των προβλημάτων, όπως λέει, την αυτοκτονία – γράφτηκε όταν ο Αλμπέρ ήταν μόλις στο τρίτο έτος της Φιλοσοφίας.

Στατιστικά, το ταλέντο και η υψηλή νοημοσύνη εντοπίζονται πολύ συχνά στο ίδιο άτομο. Σπάνιο φαινόμενο όμως, οι προικισμένοι αυτοί από τη φύση άνθρωποι να διαθέσουν την «προίκα» τους σε έναν αλτρουϊστικό σκοπό, χωρίς μικρότητες και όρους, με την όλη τους σταδιοδρομία να απειλείται λόγω βέβαια έλλειψης (ευτυχώς) διπλωματίας. Έτσι ήταν κι έζησε ο Καμύ.

Ο Μαυροπόδαρος (Γάλλος της Αλγερίας) Καμύ πολεμήθηκε από όλες τις μεριές και τις χλιαρές τους – ως προς την αυτογνωσία τους – βάσεις, ενώ παράλληλα η διαγωγή του ευεργέτησε τον κόσμο εντός κι εκτός συνόρων.

Ως ακτιβιστής και διανοούμενος, κόντρα στο κράτος του και βέβαια υπέρ του, αντιπαρατέθηκε στο τελευταίο κι υποστήριξε την απαραίτητη αντίσταση που έπρεπε να σταματήσει πάση θυσία τους βάρβαρους του Ναζισμού. Οι κομμουνιστές της Γαλλίας, επίσης θα τον πολεμήσουν καθώς, έντιμος ων, δε μπορούσε να μην καταγγείλει – για τα απειράριθμα θύματά της – τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν. Θα αγωνιστεί πλάι στο πλευρό των Ισπανών και του αυταρχικού καθεστώτος που τους καταπατά. Θα αγωνιστεί – χριστιανός ο ίδιος – για τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων της Αλγερίας καθώς και για τα δικαιώματα κάθε «περισσεύοντα» εκ του εκάστοτε στενάχωρου συστήματος. Θα υποστηρίξει π.χ. τους στρατιώτες που αρνούνται να κρατήσουν όπλο και να αφαιρέσουν ζωή. Θα στείλει επίσης – μάταια πρακτικά αλλά τιμή του που το έκανε – επιστολή στη βασίλισσα της Αγγλίας για τον μέλλοντα εκτελεσθέντα Κύπριο αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Έγραψε δοκίμια, μυθιστορήματα, επιστολές, θεατρικά. «Έγραψε» και συνεντεύξεις καθώς δεν μιλούσε ποτέ απροετοίμαστος. Εργάστηκε σκληρά να δείξει πώς η ζωή, πολύ συχνά, ξεπερνά σε υπερβολή την φαντασία και τα υπολογιζόμενα σενάρια.

«Οι Δίκαιοι» είναι ένα θεατρικό που αναδεικνύει αυτήν ακριβώς την απόκλιση της πραγματικότητας. Τα πρόσωπα του έργου είναι υπαρκτά. Η ηθική του έργου και η ανησυχία των ηρώων που «ηθικοσοφούν» προσπαθώντας να πάρουν κάποιες κρίσιμες – τρομοκρατικές – αποφάσεις, μας παραπέμπει σε λογοτεχνικά και πνευματικά βουνά όπως ο Ντοστογιεύσκι που ήταν κι ένας από τους αγαπημένους φιλοσόφους-συγγραφείς του Καμύ. Από τον τελευταίο, με τα χρήματα που εξοικονομεί από το βραβείο Νόμπελ (1957), θα διασκευάσει κι ανεβάσει στη θεατρική σκηνή το περίφημο μυθιστόρημα «Οι Δαιμονισμένοι». Ένα βαρύ και βαθύ κείμενο που κρίνει του Νιχιλιστές (Μηδενισμός), θα τιμηθεί από τον Καμύ, ο οποίος θα το ανεβάσει σε μία πολύκοπη και πολυέξοδη παράσταση με 20 ηθοποιούς και 11 ντεκόρ.

 

O Ιβάν Καλιάγιεφ – Ρώσος ποιητής – έχει ρόλο στο κείμενο «Οι Δίκαιοι». Είναι αυτός που καταδικάζεται σε απαγχονισμό λόγω της τρομοκρατικής του δράσης ενάντια σε μία, εξίσου γι’ αυτόν, τρομοκρατία.

 

Η φιλοσοφία του είναι γραμμένη στα βιβλία που θα διαβάζουμε για πάντα και μάλιστα επιτακτικά, εκλαϊκεύτηκε δε- ειδικότερα με τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά – ώστε να κατανοηθεί από τον απλό αναγνώστη.

Η φιλοσοφία του, είχε το δικαίωμα πιστεύω, λόγω εντιμότητας του αγωνιστή, να διευκρινίσει πως δεν στέκει, η «σχολή» και σπουδή ενός φιλοσόφου να είναι ξέχωρες από την πρακτική θυσιαστικότητα κι αλληλεγγύη του προς κάθε σύμβιο. Αν τύχει και είναι ξέχωρες πάντως – σε μερικούς ή και τους περισσότερους «επαγγελματίες» – ας θυμόμαστε πως «υπάρχει πάντα μία φιλοσοφία για την έλλειψη θάρρους»…

 

*Ο Νίκος Τουλαντάς είναι αυτοδίδακτος λογοτέχνης και δημιουργεί ερασιτεχνικά τα τελευταία 12 χρόνια. Έχει ασχοληθεί με την ποίηση, την στιχουργική και τα τελευταία 5 χρόνια με την δοκιμιογραφία. Το 2018 έλαβε μέρος στον 9ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ) όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του Δοκιμίου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here