Ο αγώνας του ΚΚΕ να διασώσει το δικαίωμα στην απεργία

Συγκεντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί από τις 5 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας το ΠΑΜΕ, για τα προαπαιτούμενο της επομενης αξιολόγησης, κάποια από τα οποία ουσιαστικά περιορίζουν έως και καταργούν τη δυνατότητα απεργίας.

Οι επικειμενες αλλαγές στη νομοθεσία για την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στους χώρους εργασίας και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ανατρέπουν εντελώς το σκηνικό σε μια ήδη ιδιαίτερα ευάλωτη ως προς τα εργασιακά κοινωνία.

Στις δηλώσεις τους οι συγκεντρωμένοι υπογράμμισαν ότι τα μέτρα αυτά έρχονται προκειμένου να καταργηθεί η απεργία και με το ηλεκτρονικό φακέλωμα να ελέγξουν τους εργαζόμενους.

Μάλιστα οι διαδηλωτές κόλλησαν στον τοίχο του υπουργείου Εργασίας, μια γιγαντοαφίσα στην οποία γράφουν «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία τη συλλογική πάλη και δράση, την οργάνωση των εργαζομένων» τονίζοντας την αντίθεση τους σε τέτοιου είδους πολιτικές.

Οι δανειστές επιμένουν να αλλάξουν ριζικά τα απεργιακά και συνδικαλιστικά και σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται κάποια από αυτά έχουν περάσει:

*φέρεται να υπάρχει διάταξη που  προβλέπει την αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία στο 51%, προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας.

*ο χρόνος προειδοποίησης για απεργία που σημερα ειναι  24 ώρες στον ιδιωτικό τομέα και  4 μέρες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα αυξηθεί κατά πολύ

*ασκούνται πιέσεις να περάσει και η άποψή τους για την  ανταπεργία (Lock-out) ως… άμυνα σε καταχρηστικες απεργίες

*οι δανειστές ζητούν ο εργοδότης να έχει το δικαίωμα να μην αποδέχεται την κήρυξη απεργίας και να αντικαθιστά το προσωπικό εφόσον προχωρήσει στην απεργία.

* να μειωθούν οι μέρες συνδικαλιστικής άδειας ώστε οι συνδικαλιστές να μην μπορούν ουσιαστικά να ασχολουνται με τα θέματα του κλάδου

* να μπορούν οι εργοδότες να  απολύουν συνδικαλιστες  χωρίς καμιά διαδικασία κ.ά

*να περιοριστουν τα οικονομικά των σωματείων (ωστε να μην έχουν ούτε γραφεία…)

 

Το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός σε όλα τα συνδικάτα και όλες οι  συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για γενική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το νέο νόμο ενάντια στα εργατικά δικαιώματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here