Ο Αγώνας για Δημοκρατία συνεχίζεται-Παρέμβαση Ομοσπονδίας γονέων ατόμων με αναπηρία για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

 

 

 του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Αρχή από τα πολύ βασικά: Το σύνδρομο Down, αποτελεί μία γενετική κατάσταση και όχι ασθένεια, άρα τα άτομα δεν πάσχουν από το σύνδρομο Down.

Συνέχεια με τα (λεγόμενα) χαρακτηριστικά: Τα άτομα με σύνδρομο Down, πέρα από κάποια κοινά εμφανισιακά γνωρίσματα, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό μία σειρά αναπτυξιακών δυσκολιών οι οποίες αφορούν  την κινητική και τη γνωστική τους ανάπτυξη. Είναι ευρεία η κλίμακα διαφοροποίησης των ατόμων με σύνδρομο Down όσον αφορά τις μαθησιακές δυσκολίες, τα χαρακτηριστικά, τα ενδιαφέροντα, καθώς και τις δυνατότητές τους. Κοινώς, όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους, κάθε άνθρωπος με σύνδρομο Down είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Κατόπιν αυτών – των βασικών και χαρακτηριστικών – με οδηγό μας τη σχετική με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down ανακοίνωση της ομοσπονδίας γονέων ατόμων με αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) πάμε και στα πιο εξειδικευμένα:

Εν αρχή το μήνυμα του ΟΗΕ για την Ημέρα: “Δίνοντας στα Άτομα με Σύνδρομο Down τη δυνατότητα να μιλήσουν, να ακουστούν και να επηρεάσουν κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις, να είναι πλήρως ενταγμένα στην κοινότητα”. Κοινότυπο μεν, αληθές δε. Αν μη τι άλλο διατυπώνει ως αυτονόητα όλα όσα στη δημοκρατική πράξη θα έπρεπε και να είναι αυτονόητα.

Επί της ουσίας, επί του περιεχομένου της δημοκρατίας, ο λόγος στους εκπροσώπους των γονέων, στην ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ. Συνοπτικά: “Μαχόμαστε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών στη ζωή, την εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, την υποστηριζόμενη και την ανεξάρτητη διαβίωση και εν γένει την ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων Σύνδρομο Down”

Αποτίμηση (δική μας): Εκκινώντας από το ότι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down δεν είναι πάσχοντες αλλά πολίτες που αυτονόητα τους “πρέπει” ισότητα δικαιωμάτων – οτιδήποτε άλλο σημαίνει αναίρεση της δημοκρατίας – τι άλλο να γράψουμε από το ότι “Ο Αγώνας για Δημοκρατία συνεχίζεται”.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα παιδιά με σύνδρομο Down όταν έχουν τη σωστή και συνεπή παρακολούθηση μπορεί να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή.Οι γονείς των παιδιών με σύνδρομο Down πρέπει να έχουν πολλή υπομονή και θα πρέπει να δώσει περισσότερη αγάπη .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here