Ο Αγγλος «Τσίπρας», φαβορί για την ηγεσία των Εργατικών, τρομάζει το βρετανικό κατεστημένο

Ονομάζεται Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και μέχρι πριν λίγο καιρό, λίγοι του έδιναν σημασία. Ο κ. Κόρμπιν, ή «κόκκινος Τζέρεμι» όπως τον αποκαλούν οι άσπονδοι φίλοι του, εκφράζει αριστερές ή για πολλούς, ριζοσπαστικές αριστερές απόψεις και κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από αουτσάιντερ να γίνει το φαβορί της εκλογής. Ομως αυτό δεν το βλέπουν με καλό μάτι πολλοί στην αγγλική πολιτική σκηνή και ιδίως η παλιά, συντηρητική ηγετική φρουρά των Εργατικών.  

Το αγγλικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, μπροστά στην απειλή να μετατραπεί το εργατικό κόμμα, σε «βρετανικό ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά η Λιζ Κένταλ,  συνυποψήφια του κ. Κόρμπιν που υποστηρίζεται από το περιβάλλον του Τόνι Μπλερ, αποφάσισε να κινήσει «γη και ουρανό» προκειμένου να αποτρέψει αυτή την ανεπιθύμητη γι αυτό εξέλιξη,

Η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας των Εργατικών, προέκυψε μετά την συντριπτική ήητα τους στις πρόφατες εκλογές και την παραίτηση του Εντ Μίλιμπαντ από την θέση του προέδρου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν αυτή τη στιγμή το προβάδισμα στον αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν και ο πολύς Τόνι Μπλέρ, που σπάνια αναμιγνύεται στις εσωκομματικές εξελίξεις, αποφάσισε να παρέμβει με μια προειδοποίηση που δείχνει περισσότερο την αμηχανία του παρά τη δυνατότητα του να παρεμβαίνει στις εξελίξεις: «Εάν η καρδιά σας χτυπά για τον Κόρμπιν τότε χρειάζεστε μεταμόσχευση», είπε σε μια προσπάθεια να αλλάξει το μομέντουμ ενόψει της κρίσιμης απόφασης των Εργατικών της 12ης Σεπτεμβρίου.

«Εάν κάνουμε τώρα μια λάθος επιλογή θα καταδικαστούμε να έχουμε και στο μέλλον κυβέρνηση των Τόρις», δηλώνει και  η Ιβέτ Κούπερ, άλλη υποψήφια για την προεδρία του κόμματος.

Ο τέταρτος διεκδικητής της αρχηγίας είναι ο πρώην υπουργός Υγείας Άντι Μπέρνχαμ.

Ποιος είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν

O 66 ετών Kόρμπιν εκπροσωπεί το Ίσλιγκτον στη βρετανική Κάτω Βουλή τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν διεκδίκησε και δεν πήρε ποτέ θέση σε κυβέρνηση ή το κόμμα. Αυτό του επέτρεψε να τηρεί τις θέσεις του αλλά και αναγκαίες  αποστάσεις από την ηγεσία των Εργατικών, ιδίως τα τελευταία χρόνια της νεοσυντηρητικής κυριαρχίας του Μπλερ.

Ο «κόκκινος Τζέρεμι» χαρακτηρίζεται ως «ο Τσίπρας των Εργατικών της Βρετανίας». Έχει ψηφίσει πάνω από 500 φορές κατά της κεντρικής γραμμής του κόμματος, είναι υπέρ των εθνικοποιήσεων των Σιδηροδρόμων και των Ταχυδρομείων, θέλει αύξηση του κατώτατου μισθού και της φορολογίας των πλουσίων, διεκδικεί ενίσχυση κοινωνικών δαπανών, μείωση διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ της Ευρώπης αλλά κατά των πολιτικών λιτότητας. Επίσης, υποστηρίζει τον μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας- και δέχεται σφοδρά πυρά από τους Συντηρητικούς, αλλά και από το εσωτερικό των Εργατικών.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Deutsche Welle, ο Κόρμπιν τάχθηκε ευθέως κατά της συμμετοχής της Μ. Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ και εξακολουθεί να ζητά την παραπομπή του Μπλερ σε δίκη για εγκλήματα πολέμου.

Είναι επίσης κατά του ΝΑΤΟ και ασκεί συχνά κριτική στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενώ στις αρχές της πολιτικής του καριέρας τάχθηκε κατά του Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική και δε δίστασε στην πορεία να πάρει θέσει υπέρ της Χαμάς στην αραβοϊσραηλινή διένεξη.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να τρομάζει με τις καθαρές διαχρονικές θέσεις του το αγγλικό πολιτικό κατεστημένο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ψηφοφόρους, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Unison, η μεγαλύτερη εργατική ένωση της Μ. Βρετανίας προτρέπει τους ψηφοφόρους των Εργατικών να στηρίξουν τον Κόρμπιν. «Μιλά την ίδια γλώσσα με εμάς, τη γλώσσα της ελπίδας», είπε πρόσφατα ο Ντέιβ Πρέντις, επικεφαλής της Unison, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ωστόσο τα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος στην πρόθεση ψήφου των Βρετανών παραμένουν ακόμη χαμηλά. Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν ότι, με δεδομένη την συντηρητική στροφή του εκλογικού σώματος στη Βρετανία, η επικράτηση του Κόρμπιν και της αριστερής ρητορικής του θα έδινε νέα ώθηση  στους Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here