O Φιγιόν, με μεγάλη διαφορά, υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές

Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, όπως άλλωστε αναμενόταν από το μεγάλο ποσοστό(44,1%) που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο,  κερδίζει με πολύ μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του Αλαίν Ζιπέ και παίρνει το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Με καταμετρημένο το ένα τρίτο των ψήφων στα 10.228 εκλογικά κέντρα, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 68,6% έναντι του 31,4% του Ζιπέ.

Οπως έχει διαμορφωθεί αυτή την στιγμή η κατάσταση στον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας, ο Φιγιόν έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος, εάν περάσει στον δεύτερο γύρο και έχει, όπως όλα δείχνουν βς αντίπαλό του, την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, που έχει ανεβασμένα ποσοστά.

Ολοι περιμένουν τώρα τι θα κάνει ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία. Πληροφορίες λένε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος, ωστόσο αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα γιατί σε περίπτωση που δεν μετάσχει τελικά,  θα πρέπει οι Σοσιαλιστές να βρούν άλλον υποψήφιο.

Ηδη, ο Μ. Μαρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας στη κυβέρνηση Βαλς, έχει δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Το ανησυχητικό είναι είναι πλέον πολύ πιθανό η Γαλλία να έχει στον δεύτερο γύρο, δύο υποψήφιους Προέδρους με ιδιαίτερα συντηρητικά χαρακτηριστικά. Γιατί, εκτός της εθνικίστριας, φίλης του Τραμπ, της Μαρίν Λεπέν, ο Φιγιόν δηλώνει οπαδός της Θάτσερ στην οικονομία, υπόσχεται απολύσεις και λιγότερο δημόσιο τομέα με σκοπό τις επενδύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν

 Ο Φιγιόν έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά του παραδοσιακού κρατικισμού στη Γαλλία δηλώνοντας υπερήφανος οπαδός των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών, όπως αυτές ορίστηκαν από τη Σχολή του Σικάγο. Πρόσφατα, θέλοντας να ρίξει κάπως του τόνους, αυτοχαρακτηρίστηκε ως «πραγματιστής», ωστόσο πριν από αυτό είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης σχεδόν μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας, αλλά και του περιορισμού των κοινωνικών επιδομάτων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων και όχι μόνο.

Σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα, πρόκειται για έναν συντηρητικά πολιτικό με κεφαλαίο «Σ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Guardian. Έχοντας την υποστήριξη της Καθολικής εκκλησίας, αντιτάχθηκε σθεναρά στο γάμο των ομοφυλόφιλων και στο νόμο για την υιοθεσία, υποστηρίζοντας πως πλήττουν τις χριστιανικές αξίες της οικογένειας. Σε επιστολή του προς τους εκκλησιαστικούς ηγέτες υποσχέθηκε «να προστατεύσει το θεσμό της οικογένειας παραμένοντας πιστός στην αρχή πως ένα παιδί είναι πάντα καρπός ενός πατέρα και μιας μητέρας». Έχει περιγράψει την Γαλλική αποικιοκρατία ως μια μορφή «πολιτιστική ανταλλαγής». «Ήταν ένας τρόπος να διαδώσουμε τον πολιτισμό μας», είπε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο Φιγιόν είναι υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε τηρήσει σκληρή στάση για το Brexit, ζητώντας ένα «γρήγορο» διαζύγιο. Επίσης είναι υποστηρικτής μιας στροφής στην εξωτερική πολιτική με άνοιγμα προς τη Ρωσία, τασσόμενος υπέρ μιας στενότερης σχέσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδιαίτερα στο θέμα της Συρίας. Μάλιστα έχει επαινέσει στο παρελθόν τον Ρώσο Πρόεδρο για την «ψυχρό πραγματισμό του και την αποτελεσματικότητά του». Σύμφωνα με τον Φιγιόν η Δύση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη ρήξη στις σχέσεις με τη Ρωσία και είναι αυτή που θα πρέπει να επιδιώξει μια επαναπροσέγγιση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here