«Νύχτα των Ορθίων»: Ο «Απρίλης» της γαλλικής νεολαίας

 

Η γαλλική νεολαία αγρυπνά. Βγαίνει στους δρόμους. Διαμαρτύρεται. Υπερασπίζεται το  δικαίωμά της στην εργασία. Και οι κρατικοί φορείς  δε μπορούν παρά να ανησυχούν.

Η «Nuit Debout», όπως ονομάζεται το εν λόγω κίνημα στη Γαλλία, συνιστά τη κραυγή μιας γενιάς προς το κατεστημένο που τους απογοητεύει καθημερινά. Ειδικά μετά το αμφιλεγόμενο σχέδιο  απορρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας  οι νέοι ξεσηκώθηκαν ξεκινώντας μια σειρά διαμαρτυριών, όπως και η κατάληψη της πλατείας Δημοκρατίας στο Παρίσι.

νυχτα ορθιων παρισι

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν η αφορμή. Αρχικά οι διαδηλωτές ήταν μαθητές και φοιτητές εναντίον της μεταρρύθμισης στον τομέα εργασίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια όμως τα θέματα διευρύνθηκαν. Σε μικρές ομάδες οι συζητήσεις στρέφονται στο διαβόητο σκάνδαλο με τα Panama Papers, τη νομοθεσία για τις ιερόδουλες και την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για σκηνές που θυμίζουν το Occupy Wall Street ή τις αρχές των αντίστοιχων διαμαρτυριών των Αγανακτισμένων στην Ελλάδα και την Ισπανία. Δεν υπάρχει αρχηγός, κομματικό πρόγραμμα ή χάρτα γενικών αρχών. Κανείς δεν θέλει να βάλει πολιτικό χρώμα, αν και τα ΜΜΕ συχνά εντάσσουν το κίνημα στα αριστερά. Κοινός παρονομαστής η δυσαρέσκεια και η οργή κατά του πολιτικού συστήματος στη Γαλλία. «Η Γαλλία βρίσκεται σε στάδιο μπλοκαρίσματος, ιδεολογικού, πολιτιστικού και κοινωνικού» λέει ο Καμίλ. «Υπάρχει διαφωνία με τους πολιτικούς και άρα με το σύστημα».

νυχτα παρισι 5

Πρόκειται για την κραυγή μιας ολόκληρης γενιάς που βλέπει να της κλέβουν το μέλλον της στη χώρα της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφότητας, στη χώρα της νεανικής ανεργίας του 25%. «Οι άνθρωποι αντικρίζουν ένα μέλλον που δεν υπάρχει» λέει χαρακτηριστικά ο Καμίλ.

Η καταστολή

νυχτα ορθιων 2

Οι αντιξοότητες και τα προβλήματα σ’ αυτή την προσπάθεια αντίδρασης της γαλλικής νεολαίας ήταν πολλά. Όπως αναφέρει η Le Monde όλα τα φώτα της πλατείας έσβησαν από τον δήμο. όμως η πράξη αυτή εν τους πτόησε.  Οι διαμαρτυρόμενοι νεολαίοι επιστράτευσαν την φαντασία και την εφευρητικότητά τους. Κατέφυγαν στα social media, έκαναν έκκληση συμπαράστασης σε twitter και facebook για να τους φέρουν λάμπες όσοι πολίτες ήταν κάπου εκεί κοντά. Και ως του θαύματος, η πλατεία ξαναφωτίστηκε με κινητά και λυχνίες αλλά και κυρίως από το πάθος αυτών των ανθρώπωνμ για ζωή.

Όπως σε κάθε κινητοποίηση, έτσι και σε αυτή δεν έλειψαν τα επεισόδια. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές προχώρησαν προς την οικία πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για να διαμαρτυρηθούν. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ προκλήθηκαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές που προχώρησαν στο άδειασμα της πλατείας.

Αλλά ούτε και μετά την εκκένωση της πλατεία Δημοκρατίας από τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας ύστερα από 11 συνεχόμενες νύχτες κατάληψης, πτοήθηκαν οι διαδηλωτές. Αντίθετα. Ανανέωσαν το ραντεβού τους και επέστρεψαν, πραγματοποιώντας μία ακόμα κινητοποίηση στη πλατεία.

Η αλήθεια είναι ότι το κίνημα αυτό, με αφορμή την αντίδραση στον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, έχει μεταφερθεί και σε πολλές πόλεις τις επαρχίας. Μπορεί να ποικίλει η προσέλευση του κόσμου και των διαδηλωτών αλλά οι Γάλλοι νεολαίοι και εργαζόμενοι, κατέγραψαν μια ακόμη σελίδα αγώνα κατά αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, βάζοντας υποθήκη για μια Γαλλία και μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη και λιγότερο νεοφιλευθερισμό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here