NYT: Ο Σαββίδης χρηματοδότησε τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια

Υποκλαπείσες συνομιλίες και sms του περασμένου Ιουνίου, που υποδεικνύουν εμπλοκή του κ. Ιβάν Σαββίδη σε προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ φέρονται να έχουν στην κατοχή τους οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Νew York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν από τις υποκλοπές των επικοινωνιών του κ. Σαββίδη (email, sms και τηλεφωνικές κλήσεις) ότι χρηματοδότησε την κινητοποίηση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια και τις αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα:

«Τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έμαθαν μέσα από υποκλοπές επικοινωνιών (e-mail, μηνύματα, κλήσεις) ότι πλήρωνε τους διαδηλωτές.

Ένας ανώτερος υπάλληλος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να συλλέξουν εύκολα οικονομικά στοιχεία που έδειχναν ότι πίσω από τις εξαγορές των διαδηλωτών βρισκόταν ο κ. Σαββίδης.

Σύμφωνα με έκθεση του ανεξάρτητου οργανισμού έρευνας OCCRP, ο κ. Σαββίδης πλήρωσε τους αντιπάλους της εκστρατείας να μετονομάσει τη Μακεδονία με τουλάχιστον 300.000 ευρώ ή περίπου 350.000 δολάρια.

Όσοι χρηματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών της ΠΓΔΜ, νεοσύστατων ριζοσπαστικών εθνικιστικών οργανώσεων και χούλιγκαν, που διοργάνωσαν τις βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κτήριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Ο κ. Σαββίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. «Είναι εντελώς ψευδές και ιδιαίτερα συκοφαντικό», δήλωσε η εταιρεία του το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Έλληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Έχει ανάμειξη σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου ζει και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον κόσμο των ελληνικών και ρωσικών ολιγαρχών. Όλα αυτά τον έκαναν ύποπτο (person of interest)  για τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι παρακολούθησαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης δούλευε στη Ρωσία για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο η Αθήνα έχει από καιρό αντιταχθεί. Η Μόσχα, η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας ως σοβαρή απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να προβεί σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

Σε αντίποινα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Απέρριψαν τις παραβιάσεις στην αριστερή κλίση της ελληνικής, αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε απελαύνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο δύο ακόμα».

Η εφημερίδα επικαλείται τα ίδια στοιχεία με το Buzzfeed, δηλαδή το ρεπορτάζ του OCCRP, ενός ανεξάρτητου οργανισμού έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σαββίδης κατέβαλε το ποσό των 300.000 ευρώ στους πολέμιους των Πρεσπών. Στη λίστα περιλαμβάνονται πολιτικοί της ΠΓΔΜ, εθνικιστικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας Vardar, που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια μπροστά στη Βουλή των Σκοπίων την επομένη της συμφωνίας.

Το δημοσίευμα εντάσσει τις κινήσεις του κ. Σαββίδη στον διπλωματικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Δύσης και Μόσχας τους τελευταίους μήνες, με επίκεντρο την επιρροή στα Βαλκάνια.

Οι ΝΥΤ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ και της δυνατότητάς του να ανταποκριθεί και να απαντήσει στις ρωσικές προκλήσεις, έχοντας βεβαίως και την προϋπηρεσία από την θέση του ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Σαββίδης, όταν έγιναν σχετικές διαρροές, είχε εκδώσει μία σκληρή απάντηση κάνοντας λόγο για εντελώς ψευδή δημοσιεύματα, ενώ και ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε αρνηθεί να δώσει συνέχεια.

Η πλευρά Σαββίδη είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης, ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here