Ντράγκι: Με ταχύτερους ρυθμούς η ανάκαμψη της Ευρωζώνης-Συνεχίζεται η αγορά ομολόγων-Κίνδυνος ο προστατευτισμός-Δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επεκτατική νομισματική πολιτική που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με την αγορά κρατικών ομολόγων, τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, διαψεύδοντας εικασίες και προθέσεις, κυρίως Γερμανών τραπεζιτών,  για τερματισμό της. 

Οπως είπε, «ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι θα παραμείνει κοντά στο 1,5% για το υπόλοιπο του έτους. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να απέχει από το στόχο καθιστά αναγκαία την διατήρηση της επεκτακτικής νομισματικής πολιτικής».

Ο κ. Ντράγκι, ανέφερε επίσης στη συνέντευξη τύπου, ότι «με ταχύτερους των αρχικών εκτιμήσεων ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης ενώ αναφερόμενος στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο, επεσήμανε ότι ο αυξανόμενος εμπορικός προστατευτισμός συνιστά κίνδυνο. «Δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ, όπως τόνισε ο κ. Ντράγκι, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, Δεν σχολίασε πάντως περαιτέρω την ανατίμηση του ευρώ και το εάν αυτό αποτελεί απειλή για τις εξαγωγές και την ανάπυξη της Ευρωζώνης.

Για τον εμπορικό πόλεμο 

Πάγια θέση της ΕΚΤ, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι ότι οι εμπορικές διαμάχες θα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο πολυμερών σχηματισμών. Σημείωσε δε πως επιθετικές κινήσεις προστατευτισμού κατά συμμάχων δημιουργούν ανησυχία συνολικά για τις διεθνείς σχέσεις, καθώς εγείρουν το ερώτημα: «Τελικά ποιοι είναι οι εχθροί;»

Για την Ιταλία 

O πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά σημείωσε πως μία γενική συμβουλή προς τις χώρες με υψηλά χρέη είναι ότι θα πρέπει να επιμείνουν στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Η αντίδραση των αγορών 

Νωρίτερα στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αποφάσισε να μην συμπεριλάβει την μακροχρόνια δέσμευσή της για αύξηση των αγορών ομολόγων, εάν χρειαστεί. Έκανε έτσι ακόμη ένα βήμα- έστω και μικρό- προς την έξοδο από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, γεγονός που πυροδότησε την άνοδο του ευρώ και έθεσε υπό πίεση ομόλογα και μετοχές. Οι δηλώσεις Ντράγκι ωστόσο άλλαξαν εν μέρει το κλίμα.

Με την συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ να βρίσκεται σε εξέλιξη, το ευρώ βλέπει τα κέρδη του να περιορίζονται από το 1,2437 δολ. στο 1,2387. Παράλληλα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,5%.

Τα ομόλογα παραμένουν πάντως υπό πίεση, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς να καταγράφει αύξηση πέντε μονάδων βάσης, στο 0,097%, τα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here