Ντράγκι: Η Ευρωζώνη δεν οδεύει προς ύφεση

Αναμενόμενη και μάλλον προσωρινή θεωρεί την οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη ο Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν αλλάζει ούτε την εκτίμηση για τον πληθωρισμό ούτε τα σχέδια της ΕΚΤ. Νωρίτερα ο Πέτερ Πρετ είχε μιλήσει για ενίσχυση των κινδύνων ύφεσης αν και είχε επισημάνει ότι το φθηνό πετρέλαιο προσφέρει στήριγμα. 

«Υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι ο βασικός πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες» τόνισε ο Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις έως τώρα αποτιμήσεις και αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Έσπευσε δε να επισημάνει πως η Ευρωζώνη δεν οδεύει προς ύφεση.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει να δώσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στα τέλη του έτους. Ωστόσο δεν σκοπεύει να κάνει το όποιο βήμα στο μέτωπο των επιτοκίων για πολύ καιρό ακόμη.

Επισήμως η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευθεί να τα διατηρήσει στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως το καλοκαίρι του 2019. Η αγορά αξιολογώντας τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση θα έρθει προς τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here