Ντράγκι: Η ΕΚΤ επιμένει να μην γίνει «κούρεμα» καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες!

Μια διφορούμενης ερμηνείας αποστροφή του επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι,, επαναφέρει εμμέσως θέμα κουρέματος(bail in), στις καταθέσεις των Ελληνικών τραπεζών.  «Είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στην εξαίρεση των Ελλήνων καταθετών σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης με ίδια μέσα (bail in)», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγικό για την οικονομική ανάκαμψη το bail in καταθετών.

Και το ερώτημα που τίθεται αυτοδικαίως μετά απ΄όλ αυτά, είναι ποιός επιμένει για κούρεμα; Με βάση τη λογική, ο κ. Ντράγκι, με το τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε, θέλησε να απαντήσει στις επιλογές κάποιων άλλων, που προφανώς επιδιώκουν το κούρεμα των καταθετών.

Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για την στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ντράγκι παρέπεμψε στους κανόνες της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι για να μπορούν να είναι και πάλι επιλέξιμα θα πρέπει η χώρα να είναι εντός προγράμματος και η αξιολόγηση της προόδου να είναι θετική.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι για να μπορέσουν τα ελληνικά ομόλογα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους (DSA).

Μικρή αναθεώρηση, προς τα κάτω, για ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2015

Στις αναφορές του για το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι γνωστοποίησε την επι τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη. Πλέον η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2015 θα κυμανθεί στο 1,4%, από 1,5% που προηγουμένως εκτιμήθηκε. Το 2016 ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,7% και το 2017 στο 1,8%.

Χαμηλότερα των αρχικώς αναμενομένων θα κινηθεί και ο πληθωρισμός. Το 2015 θα διαμορφωθεί στο 0,1% αντί για 0,3%, το 2016 στο 1,1% και το 2017 στο 1,7%, ως αποτέλεσμα και της επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγραφεί αποπληθωρισμός τους επόμενους μήνες.

Ομαλά το σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι εξελίσσεται ομαλά, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το όριο αγοράς από κάθε έκδοση στο 33% από 25%.

Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχιστούν πιστά οι αγορές τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ δεν απέκλεισε να δοθεί παράταση του προγράμματος εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. «Αυτές οι αγορές έχουν θετικές επιπτώσεις στο κόστος και τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σκοπός τους είναι να λειτουργήσουν μέχρι να δούμε μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να είναι συνεπής με το στόχο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε ότι έχουν αυξηθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης, επηρεάζοντας αρνητικά τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, λόγω των έντονων διακυμάνσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι πρόωρο να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα για το αν αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις διαρκείας στην οικονομία.

Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις σχετικές εισερχόμενες πληροφορίες. Μάλιστα, επιβεβαίωσε τη βούληση και την ικανότητα της ΕΚΤ να ενεργεί, εφόσον αυτό δικαιολογείται, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.

Η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να υποστηρίζεται περαιτέρω από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής και την ευνοϊκή τους επίδραση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, καθώς και την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα πρέπει να παρέχει υποστήριξη στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και της εταιρικής κερδοφορίας και, ως εκ τούτου, στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here