Ντράγκι: Ελλάδα και Ευρωζώνη χρειάζονται μια ισχυρή συμφωνία

Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται, μια ισχυρή και περιεκτική συμφωνία, σύντομα»,  υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενημερώνοντας το Ευρωκοινοβούλιο για τη πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Ο κ. Ντράγκι, πρόσθεσε ότι η συμφωνία για να είναι ισχυρή και περιεκτική, πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας. Μια τέτοια ακριβώς απόφαση χρειάζονται και η Ελλάδα και η Ευρωζώνη,  ωστόσο η μπάλα για τις όποιες αποφάσεις, βρίσκεται πλέον στο ελληνικό γήπεδο, συμπλήρωσε με νόημα.

Οπως αναφέρει το Reuters,  ο επικεφαλής του Ευρωσυστήματος,  τόνισε ακόμη ότι όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και με επαρκή ενέχυρα,  η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή τους, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη διαθέσει ρευστότητα 118 δισ. ευρώ (ή 66% του ΑΕΠ) στις ελληνικές τράπεζες.

Επανέλαβε επίσης ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ορίου έκδοσης Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου μόνο εφόσον υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. » Για να επανεξεταστεί αυτό το όριο από το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και εκταμίευση δόσης. Αυτό θα βελτιώσει και την προσπάθεια για πρόσβαση της χώρας στις αγορές», είπε ο κ. Ντράγκι.

Τι λέει για Grexit

O επκεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε τέλος «αχαρτογράφητα νερά» την πιθανότητα πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως είπε η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αλλά δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες για το οικοδόμημα του ευρώ. Σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δείχνει ότι η ένωσή μας είναι ένα μη ολοκληρωμένο ακόμα οικοδόμημα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here