Ντράγκι: Εχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας-Τα κόκκινα δάνεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι τα κόκκινα δάνεια και τα τεστ αντοχής, που θα γίνουν νωρίτερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, θα δείξουν αν απαιτείται διορθωτική δράση πριν από το τέλος του προγράμματος. Αυτό απάντησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ενώ στις ερωτήσεις του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη, τόνισε ότι  η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά  σε μεγάλο βαθμό, και από απόψεως απασχόλησης και από απόψεως ΑΕΠ.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι «ιδιαιτέρως δύσκολη», ωστόσο η κυβέρνηση «έχει θεσπίσει αρκετές κοινωνικές εγγυήσεις έτσι ώστε να συνεχιστεί και να ενταθεί η αντιμετώπισή τους, τους επόμενους μήνες», σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

Χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» την επίτευξη συμφωνίας με τους συμβολαιογράφους για την επικείμενη έναρξη των πλειστηριασμών.

Η συνεχής εφαρμογή πολλών μέτρων που παρουσιάστηκαν κατά την τρίτη αξιολόγηση ήδη καρποφορεί, σημείωσε απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη. Και συνέχισε:

Βλέπουμε επίσης ότι οι αλλαγές φαίνονται και στο ελληνικό χρέος, όπου είδαμε μείωση των spreads και μια θετική ανταπόκριση των αγορών στα μέτρα debt swap. Ήδη έχει βελτιωθεί η ρευστότητα του δημοσίου χρέους, λοιπόν. Φαίνεται σαν ανταπόκριση των αγορών. Θα ήθελα να πω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια αναλογία 17,1%, που είναι νομίζω ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Πρέπει, βέβαια, οι τράπεζες να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους, γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση των καταθέσεων έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσεως επίπεδα.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, η φορολογία όπως γνωρίζετε δεν είναι κάτι που αποτελεί μέρος των δικών μας καθηκόντων, της ΕΚΤ, όσον αφορά στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Βεβαίως, συμφωνούμε με ό,τι θα προτείνουν οι νομοθέτες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς αυτό. Εμείς πάντοτε υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις των συννομοθετών ως προς αυτό.

Για το τελευταίο σας ερώτημα, αναφερθήκατε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την έκθεσή του. Κατ’ αρχάς, έχω ένα γενικό σχόλιο να κάνω: Η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιορίζεται στην ανάλυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ. Όταν, λοιπό, το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει ερωτήσεις που υπερβαίνουν αυτή την εντολή, τότε η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει. Ειδικότερα όταν οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τα στοιχεία που έχει δώσει η ΕΚΤ στο Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα υποστήριζαν αυτό τον ισχυρισμό που κάνατε προηγουμένως -ότι υπήρξαν σφάλματα κι ούτω καθ’ εξής. Η αξιολόγηση κεφαλαιακών απαιτήσεων πάντοτε βασίζεται στις μακρο-υποθέσεις που είναι διαθέσιμες, όταν γίνονται τεστ αντοχής επίσης. Προφανώς η ΕΚΤ θέλει να συνεχίσει να έχει συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here