Ντράγκι: Αυξάνει 900 εκ. ευρώ τον ΕLA στις ελληνικές τράπεζες, κλείνει το Grexit, ζητά ελάφρυνση χρέους

Αυξάνει η ΕΚΤ κατα 900 εκατ. ευρώ το όριο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ΕΛΑ, για πρώτη φορά μετά από την επιβολή της Τραπεζικής αργίας, πριν 19 ημέρες. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια περί Grexit. 

O κ. Ντράγκι αποκάλυψε επίσης ότι δεχόταν πιέσεις το τελευταίο καιρό για να κλείσει τελείως την στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αλλά όπως είπε ‘δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε ποιος θα είναι μέλος της Ευρωζώνης ή όχι’. Η ΕΚT εξακολουθεί να δρα στο πλαίσιο της εντολής της και με βάση της παραδοχής ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης’, Αυτό εξαρτάται από την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των κρατών μελών. τόνισε ο κ. Ντράγκι, ο οποίος επικαλέσθηκε για την αύξηση της ρευστότητας, τόσο την απόφαση του Eurogroup για την χρηματοδότηση γέφυρα προς την Ελλάδα, όσο και την έγκριση των μέτρων από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Ντράγκι αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος άχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης και ελάφρυνσής του , λέγοντας πως έχουν αρχίσει συζητήσεις για το θέμα αυτό.

Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί ανάσα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που ασφυκτιά από έλλειψη ρευστότητας αλλά δεν οδηγεί σε σύντομο άνοιγμα των τραπεζών. Αυτό είναι κάτι που θα εξaρτηθεί και από άλλους παράγοντες.

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, που στο τελευταίο Eurogroup δέχθηκε επίθεση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αναδεικνύεται με τη πρακτική του σε παράγοντα σταθερότητας και σοβαρότητας για την Ευρωζώνη, καθώς κλείνει τα αυτιά του σε ακραίες φωνές και επιλέγει να ενισχύσει τις πολιτικές της ανάπτυξης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here