Ντίνα Αδαμοπούλου: Βολανάκης τον Αύγουστο στην Ύδρα

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Μια εξαιρετικά σημαντική έκθεση με έργα του μεγάλου θαλασσογράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη, από την προσωπική συλλογή του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.

Μιλάμε με την Ντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας.

-Της Σχολής του Μονάχου;

Ο Βολανάκης, ενας από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου,  σε αντίθεση με τους ζωγράφους της συγκεκριμένης Σχολής που ασχολήθηκαν κυρίως με την ηθογραφία και τις προσωπογραφίες, αποτύπωσε με τον χρωστήρα του την αγάπη του για τη θάλασσα και τα πλοία. Είναι ο κατεξοχήν «Ποιητής της Θάλασσας» σε όλο της και σε όλο του το μεγαλείο.

-Κρητικός στην καταγωγή;

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1837 και το 1860 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου δίπλα στον Karl von Piloty. Μετά το τέλος των σπουδών του πήρε μέρος σε μια σειρά εκθέσεων της Καλλιτεχνικής Εταιρίας του Μονάχου με εξαιρετική επιτυχία, ενώ το έργο με το οποίο συμμετείχε στο διαγωνισμό που προκήρυξε το 1866 η αυστριακή κυβέρνηση, με θέμα την απεικόνιση της «Ναυμαχίας της Λίσσας», αγοράστηκε από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ. Παρά τις προσπάθειες του Νικολάου Γύζη να τον αποτρέψει, καθώς στην Αθήνα «οι πίνακες ζωγραφικής πωλούνται εξευτελιστικώς εις τον Κήπο των Τιτάνων», το 1883 επιστρέφει στην Ελλάδα, εγκαθίσταται στον Πειραιά και παρουσιάζει στα Ανάκτορα το περίφημο έργο του «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης. Την ίδια χρονιά διορίζεται καθηγητής στην μετέπειτα Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και από το 1895 διδάσκει στο Καλλιτεχνικό Κέντρο, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος στον Πειραιά.

-Τα έργα του δυστυχώς  δε έτυχαν ιδιαίτερης εκτίμησης στην εποχή του..

Οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις και οι χαμηλότατες τιμές πώλησης των έργων του είχαν σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια της ζωής του να τα ζήσει στην απόλυτη φτώχεια. Ο Έλληνας ζωγράφος του οποίου το έργο «Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2008 για σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έχοντας επιζήσει από μία απόπειρα αυτοκτονίας, συνεργαζόταν με έναν Πειραιώτη κορνιζά φτιάχνοντας έργα σε μέγεθος που να ταιριάζει με τις ξυλόγλυπτες κορνίζες του. Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης πέθανε το 1907 και «στην κηδεία του παρευρέθησαν μόνο 5-6 άτομα».

 

Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Εγκαίνια Έκθεσης : Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Διάρκεια Έκθεσης : 10 Αυγούστου – 31 Οκτωβρίου 2019

Φωτογραφία:
«Η Πυρπόληση της Τουρκικής Φρεγάτας»
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Ελαιογραφία σε καμβά
106 Χ 181 εκ.
Συλλογή Π. Λασκαρίδη

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here