Ντιμπέιτ αρχηγών: Πολιτικά «καλλιστεία» γοητείας και εντυπώσεων παρά συζήτηση ουσίας (Live)

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

 

Μ΄ένα αυστηρά στημένο τηλεοπτικό σόου, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αναγκών τους, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν σήμερα θέσεις, απόψεις και ..γοητεία, στο περίφημο ντιμπέιτ που θα διεξαχθεί στην ΕΡΤ, με στόχο να επηρεάσουν θετικά όσους ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Γιατί η εμπειρία έχει δείξει, ότι μέσα από αυτά τα απόλυτα ¨στημένα» ντιμπέιτ,  έχουν κυρίως επικοινωνιακή σημασία όπου όμως σπάνια αναδεικνύεται καθαρός «νικητής» και ακόμη πιο δύσκολα επηρεάζεται και καθορίζεται η γνώμη των ψηφοφόρων.

Συνήθως αυτές οι τηλεμαχίες,  αποτελούν τηλεοπτικά σόυ δημιουργίας εντυπώσεων τα οποία δίνουν τροφή στα τηλεοπτικά κουτσομπολιά και στις συζητήσεις καφενείου, παρά συνεισφέρουν σε μια ουσιαστική κατάθεση απόψεων και επιχειρημάτων.

Γι αυτό και το όλο σκηνικό των ελληνικών ιδίως  ντιμπέιτ, ο κύκλος ερωτήσεων, οι κανόνες τίθενται από τα κόμματα και υπηρετούνται αποκλειστικά από ανθρώπους τηε τηλεόρασης. Όχι του Τύπου.

Ωστόσο στον τελευταίο κύκλο που προστέθηκε, να δούμε έναν πιο ζωντανό διάλογο μέσα από δια-προσωπικές κόντρες, αφού ο κάθε αρχηγός θα έχει την ευκαιρία να θέσει θέματα και ερωτήσεις σε κάποιον άλλο.

Στα θετικά θα πρέπει να συνυπολογισθεί η δυνατότητα των αρχηγών έστω στο μικρό χρόνο που τους δίνεται, να καταθέσουν το στίγμα της πολιτικής τους και να διαφοροποιηθούν έστω σε επίπεδο αρχών.

Οι δύο επικρατέστεροι των εκλογών πάντως, ο Αλ. Τσίπρας και ο Β. Μεϊμαράκης, θα επιχειρήσουν να μεταδώσουν μιά σιγουριά ώστε να αποδείξουν στους θεατές ότι έχουν σχέδιο και γνώση να το εφαρμόσουν.

Ισως η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο «μονομάχων»,  Αλ. Τσίπρα και Β.  Μεϊμαράκη να έχει περισσότερη ουσία και λιγότερο θέαμα.


Επτά κύκλοι ερωτήσεων

Το ντιμπέιτ ξεκινά στις 21:00 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες και αναμένεται να μεταδοθεί ζωντανά και από τα ιδιωτικά κανάλια καθώς και από τους 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

Τις ερωτήσεις θα θέσουν οι δημοσιογράφοι: Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε TV). Η συζήτηση θα συντονιστεί από τον Πάνο Χαρίτο (ΕΡΤ).

Στους κύκλους συζητήσεων προστέθηκε ακόμη μία ενότητα και αφορά την κοινωνική πολιτική. Έτσι, συνολικά θα διεξαχθούν επτά κύκλοι ερωτήσεων με τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Οικονομία/ Ανάπτυξη/ Ανεργία
  • Παιδεία/ Υγεία/ Διοίκηση
  • Κοινωνική Πολιτική
  • Μεταναστευτική Πολιτική
  • Εξωτερική Πολιτική
  • Μια ελεύθερη ερώτηση από κάθε δημοσιογράφο,
  • Στον τελευταίο κύκλο συζήτησης οι αρχηγοί θα κάνουν τοποθετήσεις και θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις σε άλλους αρχηγούς.

Κάθε ερώτηση θα διαρκεί έως 30» και η απάντηση 1,30». Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση θα έχει διάρκεια έως 15» και η απάντηση έως 30».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here