Ντεσού της παραίτησης Τόσκα – Στο απυρόβλητο ο Πρωθυπουργός – Ανασχηματισμός Σεπτέμβρη

Το γεγονός ότι ο Νίκος Τόσκας δεν αντικαταστάθηκε και τις αρμοδιότητες του ανέλαβε ο πολιτικός του προϊστάμενος Πάνος Σκουρλέτης (υπ .Εσωτερικών), δείχνει ότι έχει οριστικά δρομολογηθεί  ανασχηματισμός κατά τα τέλη Αυγούστου -όχι ότι δεν είχε αποφασιστεί απο καιρό, αλλά οι πυρκαγιές θα φέρουν μετακινήσεις και σε χώρους που ίσως δεν ήταν στο πρόγραμμα και ίσως νωρίτερα απο τα σχεδιαζόμενα προ της τραγωδίας.

Κατά πάσα πιθανότητα ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί μετά τις 21 Αυγούστου, όταν «θα εξέλθει επισήμως η χώρα από τα μνημόνια» αλλά πριν από την ΔΕΘ, η οποία (μάλλον εθιμικά παρά για ουσιαστικούς λόγους) θεωρείται πολιτικά οροσημο για  σπουδαίες εξαγγελίες

Προφανώς ο Πρωθυπουργός (το προφίλ του οποίου όλοι παλεύουν να περιφρουρήσουν επειδή ξέρουν ότι είναι το βασικότερο ατού του ΣΥΡΙΖΑ) θελει να οδεύσει στις εκλογές με νέο κυβερνητικό επιτελείο μηδενίζοντας το κοντέρ -στο μέτρο του δυνατού βεβαίως.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Στην παραίτηση του εν αποστρατεία υποστράτηγου και απο το ΠΑΣΟΚ προερχόμενου Νίκου Τόσκα έπαιξε ρόλο και ο Νίκος Κοτζιάς και η κίνηση «Πράττω», μια ολιγομελής κίνηση που πάντως είναι θεωρητικά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συνιδρυτικά μέλη ήταν οι Τόσκας-Κοτζιάς. Επίσης άλλαξε γενικά το κλίμα στου Μαξίμου και απο το «κάναμε τα πάντα» που εξελήφθη ως πρόκληση κατέληξαν στο  «γίνανε πιθανόν και λάθη».

Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίσθηκε και η παντελώς απούσα επί δεκαήμερο περιφερειάρχης Δούρου με συνεντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών. Μετά το «αναλαμβάνω την ευθύνη» του Πρωθυπουργού, δεν μπορούσε να συνεχιστεί το ανεύθυνο και η απουσία των υπολοίπων και το έμμεσο «σφυρίζω αδιάφορα γιατί δεν είναι αρμοδιότητά μου». Εξ ου και ο Κουβελης ζητησε προσωπικά συγγνώμη.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση είδε ότι επικοινωνιακά έμενε τελικά εκτεθειμένος ο Πρωθυπουργός και αυτό δεν άρεσε σε κανέναν με το βλέμμα στις επομενες εκλογές.

Οταν ο Νίκος Τόσκας στις 25 Ιουλίου παραιτήθηκε και η παραίτηση δεν έγινε δεκτή, ο  Αλέξης Τσίπρας  έκρινε ότι αν αποδεχόταν την παραίτηση θα έλεγε αυτομάτως «ναι, κάναμε λάθη» και έκρινε σκόπιμο να αποφύγει τέτοιους συνειρμούς στη βάση των ψηφοφορων, παρότι άλλοι τον συμβούλευσαν περι του αντιθέτου -να δεχτεί την παραίτηση και συνάμα να αποστασιοποιηθεί. Εκείνος αρχικά δεν την δέχτηκε και εν συνεχεία για να μη δημιουργεί την εντύπωση ότι βγάζει την ουρά του απ εξω δήλωσε οτι αναλαμβάνει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη. Ετσι δεν θα συμπαρασυρόταν απο το γενικό κλίμα «όλα καλά τα κάναμε, δεν φταίει κανείς» αλλά και  δεν θα φαινόταν οτι αποποιείτο ευθυνών και αναζητουσε εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους. Αυτή η ακροβασία με όλους τους άλλους να λένε «καλώς καμωμένα» δεν απέδωσε εν τέλει και φαινοταν οτι τελικά έπρεπε να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός.

Η συνέντευξη που έδωσε ο Τόσκας  επιπλέον  σχολιάσθηκε  αρνητικά  και πολλοί ενοχλήθηκαν πολιτικά  που ενώ ήταν επικεφαλής στους ζωτικούς τομείς  (πυρόσβεση, απομάκρυνση πληθυσμού) δεν είπε ένα «λυπάμαι, συγγνώμη» ή κάτι παρεμφερές μα επέμενε  ότι «κάναμε το ανθρωπίνως δυνατόν και δεν υπήρχαν περιθώρια χρόνου για τίποτα καλύτερο». Βασικό ρόλο έπαιξε κυρίως το γεγονός ότι ως στρατιωτικός δεν θέλησε να εκθέσει  τους «υπό αυτόν» επικεφαλής  της Πυροσβεστικής (για τα της φωτιάς) και της Αστυνομίας (για το χειρισμό στις οδικές διαφυγές και τις κατευθύνσεις που έδιναν στους οδηγούς)

Το»Πράττω» (σύμμαχος μέχρι προτινος του Τόσκα) στις 2 Αυγούστου στην ανακοινωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων,  δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε . Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ αναλαμβάνει την Πολιτική Ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση. Ο επιμερισμός της Πολιτικής Ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να το ασκήσει.

Η σημερινή τραγωδία μας επιβάλλει να προχωρήσουμε άμεσα με γενναίες αποφάσεις, σε ριζικές αλλαγές, αποτελεσματικές λύσεις έστω και αν επιφέρουν συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα ενός αραχνιασμένου μηχανισμού, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σιωπηρής συνενοχής.»

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Παράλληλα το Μαξιμου είδε ότι πια έπρεπε να γινει εντονότερη προσπάθεια να περισωθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Πιθανότατα με αυτή την «καλη» πρόθεση να δόθηκε αρχικά   ακόμα και το περίφημο βίντεο απο τη σύσκεψη όπου δεν ακούστηκε λεξη για νεκρούς και άρχισε το ανατριχιαστικό σίριαλ «τι ώρα έφτασε η πρώτη σορός» και «ήξεραν μα δεν έλεγαν» και «πότε ακριβώς είδαν το πρώτο πτώμα». Το βίντεο έδειχνε δηλαδή ότι κανείς δεν είπε κουβέντα στον πρωθυπουργο για νεκρους. Ομως τελικά το βίντεο της ΕΡΤ έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς και ξένα έντυπα ειρωνεύθηκαν ότι αντί να μιλάνε για διάσωση και νεκρούς στη συσκεψη, ο πρωθυπουργός ρωτούσε τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής πότε θα πετάξει το επόμενο αεροπλάνο για πυρόσβεση -και ή ώρα πλέον πλησίαζε μεσάνυχτα, οι άνθρωποι είχαν ήδη  καεί. Στην πράξη ήταν αργά ούτως ή άλλως. Μόνον η απο θαλάσσης διάσωση είχε πλέον ουσία, αφού ο κόσμος είχε μαζευτεί στις ακτές.

Ήταν σφάλμα που αποσιωπήθηκαν οι νεκροί στη σύσκεψη όσο ήταν on camera; Ίσως ήταν γενικά σφάλμα να μπει η κάμερα μέσα στη σύσκεψη, αφού ούτως ή άλλως δεν έμεινε μέχρι τέλους και αφού αναγκαστικά λογοκρίνονταν πολλά απο εκείνα που έπρεπε να ειπωθούν -και που κατά πάσα πιθανότητα ειπώθηκαν όταν έφυγε η κάμερα. Αυτό δηλαδή το βίντεο ήταν απόπειρα «διαφάνειας σε όλα», μα να που δεν μπορείς να πεις on air έχουμε 2-3 απανθρακωμένους μα δεν ξέρουμε ποιοί είναι και δεν ξέρουμε πότε θα μάθουμε την ταυτότητά τους.

*Η μία άποψη είναι, ότι όχι, η προσωρινή  αποσιώπηση δεν ήταν λάθος εφ΄όσον ήταν αταυτοποίητοι οι νεκροί, γιατί δεν ήθελαν να πανικοβάλουν  όσους  είχαν συγγενείς ή φίλους που παραθέριζαν στην περιοχή και έτρεμαν ότι οι άνθρωποί τους κάηκαν επειδή δεν απαντούσαν στο κινητό. Οπότε ανθρωπιστικά ήταν σωστή η στάση της αποσιώπησης. Επίσης ήταν θετικη με την έννοια ότι δεν προκαλούσε πανικό, κάτι που θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να συρρέουν προς τα παράλια ή στα νοσοκομεία και στο νεκροτομείο ακόμα περισσότεροι συγγενείς και φίλοι προς αναζήτηση οικείων σε  μια κρισιμη φάση των επιχειρήσεων διάσωσης τραυματιών. (Δυστυχώς σε τέτοια γεγονότα προηγούνται οι ζωντανοί και οι τραυματίες και περισυλλέγονται πρώτα αυτοί και μετά οι νεκροί)

*Πολιτικά όμως η σιγή  εξελήφθη ως σιωπή για το  πολιτικό κόστος. Κυριάρχησε δηλαδή στην αντιπολίτευση μα και σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ότι απεκρύβησαν οι νεκροί για πολιτικούς λόγους,  κάτι ουσιαστικά παντελώς ανόητο, αφού αργά ή γρήγορα οι νεκροί θα ανακοινώνονταν.

Προτεραιότητα του επικοινωνιακού επιτελείου πλέον είναι να περιφρουρηθεί και να μη στοχοποιηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ανεξαρτήτως κόστους σε άλλα πόστα. Εξ ου και το άκομψο του Βερναρδάκη «είναι μόλις 44 ετών» αλλά και η γενική κατεύθυνση να μην περιοριστεί η ενεργητικότητα στο «κατεδαφίζουμε αυθαίρετα» και κατά τα άλλα «ουδείς φταίει»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here