Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

 

Για μια ιστορική μέρα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό με τους «28” Ευρωπαίους ηγέτες.  

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε από τις Βρυξέλλες για «νέα αρχή» στην τουρκική ενταξιακή διαδικασία, τονίζοντας ότι «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ Τουρκίας».

«Μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας, τις παγκόσμιες προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, όπως και τις περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, περιλαμβανομένου ζητημάτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό» ανέφερε.

Στην σύνοδο αναμένεται να επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων (2,2 εκατ. Σύροι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια).

«Είμαι ευγνώμων προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός πριν προσέλθει στις εργασίες της συνόδου.

Η Τουρκία προκειμένου να βοηθήσει στην προσφυγική κρίση παίρνει ως αντάλλαγμα την άμεση έναρξη των διαδικασιών ένταξής της στην ΕΕ.

Ανάμεσα στα άλλα οφέλη που προσδοκά να αποσπάσει η Τουρκία είναι μια δέσμευση περί του ότι θα δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και αυτό προϋποθέτει να πειστούν οι χώρες που δεν θέλουν η Τουρκία να μπει στην Ε.Ε., αλλά και η Κύπρος.

Την ίδια ώρα η ΕΕ θα ζητήσουν τη συνεργασία της Τουρκίας, ώστε να ανασχεθεί το κύμα των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, η ενότητα της οποίας έχει κλονιστεί εξαιτίας της πίεσης που έχουν δημιουργήσει οι ροές τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here