Ντάισελμπλουμ: Ένα Grexit θα έφερνε χάος στην Ευρωζώνη

Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν αναγκαίο για να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ευρωζώνης, δήλωσε ο τέως επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως αν μία ή περισσότερες χώρες εγκατέλειπαν το ευρώ, «η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος πέρα από κάθε φαντασία».

Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, o κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ακόμη ότι το ευρώ δεν σώθηκε με τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα στηρίξει το νόμισμα ανεξαρτήτως κόστους, αλλά με την απόφαση της Γερμανίας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να συμπορευτεί σε αυτή την γραμμή.

Ανέφερε εξάλλου ότι από τις συζητήσεις του με διεθνείς επενδυτές, έχει αντιληφθεί ότι για αυτούς το ζήτημα της διάσωσης της οικονομίας της Ελλάδας δεν ήταν «τίποτα λιγότερο από το μέλλον του κοινού νομίσματος», με την έννοια: «Αν δεν μπορείτε να διευθετήσετε τα προβλήματα με μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, πώς θέλετε τότε να διατηρήσετε την νομισματική σας ένωση;», όπως τόνιζαν οι επενδυτές. Ο τέως επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ακόμη ότι ακριβώς επειδή τότε αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με την Ελλάδα, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να απομονωθεί το πρόβλημα της Ιταλίας.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλίακάλεσε τους Ευρωπαίους να μην επιτρέψουν στην ιταλική κυβέρνηση να τους εκβιάσει, ενώ προειδοποίησε πως αν η Ιταλία χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αναλάβει την επίλυση του προβλήματος της εξυπηρέτησης του κρατικού της χρέους. «Η Ευρωζώνη πρέπει να στείλει το σαφές μήνυμα, ότι οι αγοραστές ιταλικών ομολόγων δεν θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους. Θα πρέπει να περιμένουν μια παραίτηση από τα δικαιώματά τους, διότι θα υπάρξει αναπόφευκτα κούρεμα χρέους. Το μήνυμα προς τις αγορές για όλες τις μελλοντικές περιπτώσεις κρίσης πρέπει να είναι σαφές: αντίθετα από ό,τι συνέβη στο παρελθόν, δεν θα αγοράζουμε πλέον (σ.σ.: κρατικά χρέη). Για αυτό χρειάζεται η νομισματική ένωση επειγόντως μια διαδικασία χρεοκοπίας για τα κράτη», υποστήριξε.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για την εξέλιξη της Ευρωζώνης, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών λέει χαρακτηριστικά: «Κάποιες από τις προτάσεις του είναι σημαντικές, κάποιες άλλες τυπικές γαλλικές, ενώ κάποιες άλλες δεν τις καταλαβαίνω».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here