Ντάισελμπλουμ: Πάγος στην ελάφρυνση του χρέους-Πρόβλημα το 2030!

Στην επιβολή πλαφόν-κόφτη στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους στα επίπεδα του 15% του ΑΕΠ, προσανατολίζονται τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ανέφερε από τη Λίμα του Περού, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η πρόταση αυτή, αποτελεί κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ πρόταση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στη συζήτηση που θα ανοίξει αμέσως μετά την επιτυχή πρώτη αξιολόγηση, πιθανότατα στο τέλος Νοεμβρίου.

Ας ελπίσουμε ωστόσο ότι δεν θα είναι και η μοναδική, καθώς η ελληνική πλευρά αλλά και το ΔΝΤ, ζητούν γενναία ελάφρυνση με παράταση ωριμάνσεων, νέα μείωση επιτοκίων, περίοδο χάριτος και σύνδεση του με ρήτρα ανάπτυξης.

Τα κακά μαντάτα όμως,όπως προκύπτουν από τις θέσεις του, είναι ότι ο  κ. Ντάισελμπλουμ θεωρεί ότι δεν υπάρχει θέμα με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους έως τουλάχιστον το 2022 και υποστηρίζει ότι πιθανότατα να δημιουργηθίείκάποιο πρόβλημα σε 15 χρόνια, δηλαδή το 2030!

Το πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την πορεία της εφαρμογής του μνημονίου, θεωρείται ακόμη ανοικτό. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ φάνηκε να απομακρύνει την επιλογή εμπροσθοβαρών μέτρων, επισημαίνοντας πως τα πρώτα προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μπορεί να προκύψουν σε 15 χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία συναίνεση για τη μέθοδο που πρέπει να επιλέξουμε» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία έγκειται «στο να εξετάσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος».

«Φαίνεται, κατά δεύτερον, να υπάρχει ευρεία συναίνεση πως ένα καλό μέτρο θα ήταν να τεθεί όριο στο 15%, κατά μέγιστο, του ΑΕΠ» είπε. Το Eurogroup, ανέφερε, βρίσκεται σε συνεργασία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θεωρούν ότι με δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει κουρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, μεγάλη σημασία έχει το βάρος στην οικονομία από το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του.

Το 2030 πρόβλημα με το ελληνικό χρέος

Το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζεται, διακρατείται πλέον από φορείς της Ευρωζώνης, και οι πρώτες αποπληρωμές των δανείων διάσωσης τοποθετούνται στο 2022 – οπότε, υποστηρίζει το Eurogroup, το βάρος είναι διαχειρίσιμο.

«Θα εξετάσουμε εάν υπάρχει απότομη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών μέσα στα επόμενα 30 χρόνια» είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Η πρώτη ανάλυση του ESM δείχνει πως τα πρώτα «προβληματάκια» μπορεί να επέλθουν σε 15 χρόνια, οπότε θα ήταν περίεργο να παρέμβουμε ήδη για κάτι τόσο μακρινό» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup -δείχνοντας έτσι πως απορρίπτει την επιλογή εμπροσθοβαρών μέτρων.

Κατά τον Ντάισελμπλουμ, το ΔΝΤ ήδη εξετάζει το όριο του 15% και «εάν το Ταμείο το θεωρήσει πολύ υψηλό, τότε θα μπορούσαμε το συζητήσουμε». Ο ίδιος πάντως απέφυγε να εκφραστεί για το εάν το ΔΝΤ θα έπρεπε επίσης να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση των δικών του δανείων προς την Αθήνα.

Να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ακόμη και χωρίς να δανείσει!

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως στόχος του τρίτου προγράμματος είναι η μείωση της χρηματοδοτικής εξάρτησης από το ΔΝΤ, τονίζοντας όμως τη σημασία της παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα «ακόμη κι αν δεν δάνειζε καθόλου χρήματα».

«Η παραμονή του ΔΝΤ είναι καθοριστική για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική του υποστήριξη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία» σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here