Ντάισελμπλουμ: Δύσκολο το πρόγραμμα αλλά είμαι αισιόδοξος

Την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα αποδώσει καρπούς αλλά και την εκτίμηση ότι κάποια από τα μέτρα είναι πολύ δύσκολο να έχουν την στήριξη των πολιτών εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal (WSJ).

«Πολλά κατεστημένα συμφέροντα θα διαδηλώσουν και θα ταχθούν εναντίον των μέτρων» ανέφερε,  «αλλά πιστεύω ότι έχουμε γυρίσει σελίδα και προσπαθούμε στα σοβαρά να εφαρμόσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις».  Όπως υποστήριξε, όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία αφορούν την αντιμετώπιση παλιών προβλημάτων που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να γίνει η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη πρέπει να επιλυθούν διαρθρωτικά προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό, στον δημόσιο τομέα και στην οικονομία.  «Και πιστεύω», είπε, «ότι αυτό μπορεί να το κάνει το πρόγραμμα. Πρόκειται να είναι εύκολο; Όχι, θα έχουμε πολλά προβλήματα τα επόμενα χρόνια οπωσδήποτε.  Μπορούμε να τα λύσουμε; Έτσι πιστεύω».

Ο Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης ήταν πάρα πολύ επικριτικοί έναντι στου Αλέξη Τσίπρα και του  έδωσαν  τελεσίγραφο λέγοντάς του: «Τι βάση υπάρχει για να δουλέψουμε μαζί για το μέλλον;». «Τήρησαν μια πολύ σκληρή στάση όταν του είπαν “θα πάρουμε την τελική απόφαση την Κυριακή”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά στον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «ο τρόπος που προσέγγιζε τις ανησυχίες και την κριτική νομίζω ήταν πολύ εποικοδομητικός. Φυσικά αντιτάχθηκε σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων και αυτό είναι εντάξει. Το σέβομαι απόλυτα».

Ανέφερε μάλιστα ότι κάποιοι συνάδελφοί του τον ευχαρίστησαν για τη στάση του και για τον τρόπο που προσέγγισε το θέμα «ο οποίος ήταν πολύ εποικοδομητικός, πολύ ρεαλιστικός».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here