Ντάισελμπλουμ: Σε εποπτεία η Ελλάδα και μετά το μνημόνιο-Θέλει καθαρή έξοδο-Τι είπαν με Τσακαλώτο για νέα μέτρα, Βαρουφάκη

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ

«Έχουμε ένα ισχυρό, κοινό συμφέρον να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών. «Η Ελλάδα θα παραμένει σε εποπτεία και μετά το πρόγραμμα. Υπάρχει η επιτήρηση με βάση τους κανόνες του ESM, αυτό θα ισχύει για κάποια χρόνια και για την Ελλάδα»,επεσήμανε ενώ μιλώντας για την επόμενη μέρα,τόνισε ότι «πρέπει να υλοποιηθεί το clean exit», δηλαδή η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο. 

Για νέα μέτρα

«Δεν θα πω εγώ τι θα γίνει, ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται από την ελληνική πλευρά και η Κομισιόν θα έχει λόγο για το θέμα, δεν υπάρχουν επιπλέον σχόλια για το θέμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρές» είπε ο ίδιος, απαντώντας αν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε για το ίδιο θέμα ότι, παρότι υπάρχει υποαπόδοση σε κάποιους τομείς, καταγράφεται υπεραπόδοση σε άλλους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το 2017.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα».

Και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει επιστροφή της εμπιστοσύνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ακόμη ότι η γερμανική στάση δεν θα αλλάξει μετά τις εκλογές και ότι οι υποσχέσεις που δίνονται στο πλαίσιο του Eurogroup δεν αλλάζουν, όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις.

Επέμεινε στο «clean exit» και το «smooth exit», την «ήπια έξοδο» από το Μνημόνιο και εξήγησε ότι, μετά το πρόγραμμα, υπάρχει μια διαδικασία εποπτείας για όλους για έναν αριθμό ετών, αλλά αυτό δεν επεμβαίνει στην αυτονομία των κρατών -σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, όποιος είναι στην ευρωζώνη, δεν έχει ούτως ή άλλως πλήρη αυτονομία.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.

Ντάισελμπλουμ: «Ιστορική αίθουσα», θα τα γράψω σε βιβλίο 

Σε ερώτημα του protothema.gr τι είπε στο αυτί του κ. Βαρουφάκη πριν από 33 μήνες, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε. «Αν γράψω βιβλίο, τότε θα μάθετε τι είπα. Πρέπει να κρατήσω και κάτι, για να ανέβουν οι πωλήσεις».

Νωρίτερα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο ίδιος είπε: «Είναι ωραίο να επιστρέφεις σε αυτή την ιστορική αίθουσα, που είναι γεμάτη με τόσες αναμνήσεις».

Ερωτηθείς από ξένο δημοσιογράφο για το αν η σχέση του με τον Ντάισελμπλουμ είναι καλύτερη από αυτή που είχε μαζί του ο κ. Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Εντάξει, ο πήχης δεν ήταν και πολύ ψηλά, θα ήταν δύσκολο να περάσω από κάτω»! Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε τον… μεταφραστή στον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ψιθυρίζοντάς του στο αυτί όσα ρωτούσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here