Ντάισελμπλουμ: Πολύ σύντομα συμφωνία-πακέτο και για το χρέος-Να μειωθεί η 10ετής περίοδος υψηλών πλεονασμάτων

Βέβαιος ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία – πακέτο για την Ελλάδα εξέφρασε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου το πρωί της Πέμπτης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραπέμποντας εμμέσως στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.Οπως μάλιστα συμπλήρωσε, η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Μιλώντας για «συμφωνία – πακέτο», ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται και στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, για τα οποία υπάρχει συνεχίζεται σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. «Ελπίζω πριν από το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία» σημείωσε, παραπέμποντας επί της ουσίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε και την εκτίμηση ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο μέλλον.

Πρόκειται για μια άποψη που έχει εκφράσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, ο ESM «θα πρέπει να ηγείται του σχεδιασμού, των διαπραγματεύσεων και της παρακολούθησης μελλοντικών προγραμμάτων».

«Επίσης, ο ESM θα μπορούσε στο μέλλον να έχει έναν ευρύτερο προληπτικό ρόλο παράλληλα με το ΔΝΤ, όπως αυτόν που έχει το ΔΝΤ τώρα, δημοσιεύονται τις δικές τους εκθέσεις ανά χώρα για να διασφαλίζεται η αντικειμενική μακροοικονομική ανάλυση» παρατήρησε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here