Ντάισελμπλουμ: Μεγάλη πρόοδος της Ελλάδας, ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αναπόσπαστο μέλος της Ε.Ε. είναι η Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.  Ο κ. Ντάισελμπλουμ  υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία. και δεσμεύτηκε δε, ότι θα παραμείνει πιστός στην προσπάθεια για την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Με τη σειρά του ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, τόνισε ωστόσο ότι αναμένει και από τους Ευρωπαίους εταίρους να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις αναφορικά με το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους.

Επίσης, ανέφερε ότι ρόλος του κ. Ντέισελμπλουμ ήταν πάντα πολύ δημιουργικός, και κυρίως καθόλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο κ. Παυλόπουλος εστίασε στην ανάγκη να κλείσει το συντομότερο η γ’ αξιολόγηση, ενώ παρατήρησε ότι πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά το Eurogroup και πως πρέπει η Ε.Ε. να αποκτήσει το δικό της Νομισματικό Ταμείο.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα, κυρίως «να φροντίσουμε για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη».

Ο κ. Ντέισελμπλουμ βρίσκεται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δυο ανδρών βρίσκεται το κλείσιμο της γ´ αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους. Η Ελλάδα έχει μπροστά της την υλοποίηση 95 προαπαιτούμενων και για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός, στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ζητώντας την υλοποίησή τους μέχρι τον Νοέμβριο.

Επίσης, οι κ. Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ θα συζητήσουν και το ζήτημα της οριστικής εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here