Ντάισελμπλουμ: Δεν βλέπω σήμερα συνολική συμφωνία για χρέος-Πιθανώς μόνο εκταμίευση της δόσης-Προς έκτακτο Eurogroup αρχές Ιουνίου

Σε ρεαλιστική βάση προσγειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Οπως εκτιμά,  δεν θα υπάρξει σήμερα μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. 

Η εξέλιξη αυτή, δεν αποτελεί καταστροφή για την Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι θεωρούσαν ήδη ότι θα χρειασθούν άλλες δύο εβδομάδες τουλάχιστον για να τα βρούν ΔΝΤ και Γερμανία, στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα α[παιτηθεί να συνεδριάσει εκ νέου, εκτάκτως το Eurogroup  στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να εγκρίνει τα μέτρα αυτά, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για συμμετοχή τόσο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πάντως η εκταμίευση της δόσης στη βάση της υλοποίησης του προγράμματος αναμένεται να γίνει κανονικά.

«Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα» επεσήμανε, υποβαθμίζοντας ωστόσο, τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος» αποσαφήνισε. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, είναι να δούμε αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες» έσπευσε να προσθέσει.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, «αυτό είναι που αναζητά και το ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης». «Ήρθε η ώρα το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα» συμπλήρωσε, καθιστώντας σαφές ότι «αυτός είναι και ο σημερινός μας στόχος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here