Νομοθετικό μπλόκο στην επιστροφή επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο

Νομοθετική παρέμβαση που κλείνει τα «παράθυρα» του νόμου ώστε να μην επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους, δημόσιοι υπάλληλοι που είναι κατηγορούμενοι για κακούργημα ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
Ετσι, θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, χωρίς διαδικαστικές καθυστερήσεις, και πριν απο την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι παραπέμπονται δικαστικά για κακούργημα.  Η αυτοδίκαιη αργία θα αίρεται όταν θα υπάρχει δικαστική αθωωτική απόφαση για τον κατηγορούμενο. Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί  σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο κατατίθεται μέσα στον Οκτώβρη.
Η νομοθετική πρωτοβουλία κρίθηκε αναγκαία μετά τις περιπτώσεις επιστροφής δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, παρόλο που βαρύνονται για σοβαρά αδικήματα (π.χ. χρηματισμός νοσοκομειακών γιατρών), εξαιτίας του ότι καθυστερεί η διαδικασία ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων.
Με τη νέα ρύθμιση θα επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία  στους υπαλλήλους του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχει αμετάκλητη δικαστική παραπομπή για κακουργήματα αλλά και για άλλα αδικήματα όπως αυτά της υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, απιστίας περί την υπηρεσία καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Στο θέμα είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα, είχε πει «πως ακόμη κι αν γίνονται λάθη, θα πρέπει να διορθώνονται άμεσα, πριν μας το υποδείξει κανείς από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων».
Ο κ.Βερναρδάκης  ανακοίνωσε την απόφαση σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη βελτίωση του πειθαρχικού δικαίου ώστε να εξισορροπείται το δημόσιο συμφέρον με το τεκμήριο της αθωότητας.
Από την πλευρά του ο κ. Ρακιντζής τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία που έχει να γίνει «πιο αποτελεσματικό και γρήγορο» το πειθαρχικό δίκαιο.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here