Νομοθετική κατοχύρωση των αιτημάτων της ζητά η ΚΕΔΕ

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Δεν μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έναντι των δημάρχων και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μέσω της τράπεζας.

O κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο 25 Απρίλη με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, είχε δεσμευθεί ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, χρήματα κατατεθειμένα σε συνεταιριστικές τράπεζες κλπ. να μη δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά.

Αμέσως μόλις υπάρξει η τυπική εξασφάλιση που ζητούν οι δήμαρχοι η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα εφαρμοστεί.  Σε αντίθετη περίπτωση το θέμα πρόκειται  να συζητηθεί στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 7 Μαίου 2015 στη Χαλκιδική.

Τα σημεία αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης  δήλωσαν τη στήριξή τους στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, θέτοντας ως προϋπόθεση  την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ευρωζώνη.

Κατά τη συνεδρίαση,  το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποτίμησε ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, επανέλαβε ωστόσο την άποψη ότι κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της κεντρικής εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Αναμένουμε άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό , όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων. Επίσης, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες και να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες. Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ θα αποστείλει επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία θα ζητά απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των Δήμων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, κατά την παρέμβασή του, τόνισε ότι σήμερα όλοι συμφωνούν ότι ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή των δήμων, δηλαδή μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ήταν ατυχής.

Χαρακτήρισε ωστόσο πατριωτικό καθήκον για την τοπική αυτοδιοίκηση να δείξει αλληλεγγύη, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρξουν σαφείς διευκρινίσεις, καθώς τα κενά και η ασάφεια που υπάρχουν στην ΠΝΠ, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

«Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη χώρα αλλά αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι και να εξηγήσουμε στους πολίτες πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό» τόνισε ο κ. Καμίνης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here