Νέα νομοθεσία για συλλογικές συμβάσεις, ως το τέλος του έτους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Με μια κατ’ αρχήν συμφωνία σ΄ένα κομμάτι των εργασιακών, συνεχίζεται η σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου των θεσμών.

Οπως έγινε γνωστό από ελληνικής πλευράς, ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία.

Από την ανάγνωση της άτυπης ελληνικής ενημέρωσης, προκύπτει ότι στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπήρξε μια νίκη στα σημεία για τις ελληνικές θέσεις, αφού το θέμα αφ ενός δεν κλείνει αρνητικά  αφ΄ ετέρου δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας. Επί της ουσίας δηλαδή τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

Η διατύπωση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής άφηνε μεν ανοικτό το θέμα παρέπεμπε δε στις βέλτιστες ευρωπαικές πρακτικές εμπλέκοντας στην όλη συζήτηση και διαβούλευση κι α΄λλους διεθνείς παράγοντες όπως ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας. Ομως ακριβώς είναι ο ΔΟΕ που έχει ταχθεί υπέρ της ύπαρξης ενός μηχανισμού συλλογικής διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι υπάρχει χώρος για παρεμβάσεις και αλλαγές ακόμη και μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί .

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here