Νομοσχέδιο Νικολούδη για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων

 

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI

Την προώθηση νομοσχεδίου «Για την ενίσχυση της καταπολέμησης της λαθρεμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών» εξήγγειλε σήμερα Πέμπτη  ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.

Βασικός στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας με την καταπολέμηση λαθρεμπορικών πράξεων και την αποτροπή της διάδοσης και κατανάλωσης προϊόντων, όπως είναι τα καπνικά, που, όταν πωλούνται λαθραία και δεν υφίστανται κανέναν έλεγχο αυθεντικότητας, πιθανολογείται ότι βλάπτουν την δημόσια υγεία, δηλαδή επιβαρύνουν την υγεία αόριστου αριθμού ανθρώπων.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τους θεσμούς έως τις 10 Αυγούστου, στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση έως το τέλος Αυγούστου και υπολογίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου να κατατεθεί στη Βουλή. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη ο κ. Νικολούδης, θα είναι ευχαριστημένος εάν ο τελικός νόμος είναι έτοιμος να εφαρμοσθεί στις αρχές του 2016.

Ενσημες ταινίες φορολογίας και ασφάλειας,

Η νόμιμη κυκλοφορία καπνού και των βιομηχανοποιημένων καπνών που θα καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, θα αποδεικνύεται με τις ένσημες ταινίες φορολογίας και ασφάλειας, που θα είναι επικολλημένες σε κάθε πακέτο ή στην μικρότερη συσκευασία διάθεσής τους στους καταναλωτές.

Αυτή η ένσημη ταινία φορολογίας και ασφάλειας θα φέρει αναγνωριστικά στοιχεία που θα επιτρέπουν την επαλήθευση της αυθεντικότητας του προϊόντος από τους αρμόδιους φορείς και τις ελεγκτικές υπηρεσίες με την βοήθεια ειδικής φορητής συσκευής.

Με τον τρόπο αυτό, θα πιστοποιείται η αυθεντικότητα του προϊόντος, είτε είναι πακέτο, κούτα, κιβώτιο, ακόμη και μεμονωμένο πούρο. Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που θα εμπεριέχονται στην ταινία,  θαείναι από την πρώτη στιγμή περασμένα σε βάση δεδομένων στο υπουργείο Οικονομικών.

Με την βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας, θα ελέγχονται άμεσα, τόσο τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην εμπορία προϊόντων καπνού, όσο και τα προϊόντα σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται, μέσω της κεντρικής βάσης δεδομένων.

Κατά τον κ. Νικολούδη το ισχυρό σημείο του σχεδίου νόμου έγκειται στην ριζική επέμβαση στην εφοδιαστική αλυσίδα των καπνών (βιομηχανοποιημένων και μη), ώστε να περιορισθεί, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, η λεγόμενη «γκρίζα» περιοχή των προϊόντων καπνού που διακινούνται στην αγορά.

«Αυτή η γκρίζα περιοχή δημιουργείται όταν τα καπνά και τα προϊόντα τους προέρχονται μεν από επισήμως αδειοδοτημένες βιομηχανίες, επιχειρήσεις, εργαστήρια κ.λπ., για κάποιον λόγο όμως η κυκλοφορία τους δεν είναι νόμιμη, επειδή λ.χ. η επικολλημένη σε αυτά ένσημη ταινία έχει κάποιο πρόβλημα», ανέφερε.

 

Διοικητικό πρόστιμο 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ως τελωνειακή παράβαση θα αντιμετωπίζεται εφεξής (και όχι μόνο ως ποινικό αδίκημα λαθρεμπορίας) η κυκλοφορία προϊόντων καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών χωρίς ενεργοποιημένη ένσημη ταινία φορολογίας και ασφάλειας. Για την πράξη αυτή θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 40 μέχρι 100 ευρώ ανά πακέτο λιανικής συσκευασίας, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και θα επιβάλλεται επιπροσθέτως αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του παραβάτη για χρονικό διάστημα 3 ετών.

Επιπλέον, ορίζεται ότι το ποινικό δικαστήριο, στο οποίο θα κρίνεται πράξη λαθρεμπορίας σε βαθμό πλημμελήματος, θα παύει οριστικά την ποινική δίωξη, αν εκτιμά ότι η διοικητική κύρωση που επιβλήθηκε για την ίδια πράξη, προσιδιάζει σε ποινή υπό την έννοια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του 7ου Πρωτοκόλλου αυτής.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here